Omfattande sexbrottshärva med barn i Finland

TT

Publicerad 2019-03-27

Fem finländska män misstänks för omfattande övergrepp på barn. Arkivbild.

En omfattande härva där misstänkta har haft och spridit material om mycket grovt våld mot barn utreds i Finland. Det rör sig om misstänkta sexualbrott men också sekvenser där barn har lemlästats eller mördats, rapporterar finländska medier.

– I det grövsta fallet drogades ett barn och våldtogs i tio timmar, säger förundersökningsledare Sanna Springare när resultatet av utredningen presenterades på en presskonferens på onsdagen.

En del av utnyttjandena har filmats och sänts direkt på nätet – det har alltså enligt Springare gått att i realtid följa hur brotten begåtts, rapporterar Yle.

Fem finländska män är misstänkta för brott begångna mellan 2004 och 2018. Bevismaterialet utgörs främst av videor som de själva har producerat och spridit på webben. 138 apparater och en sammanlagd datamängd av 96 terabyte har beslagtagits.

En av de misstänkta hade över 400 timmar olagligt videomaterial, enligt polisen.

– Vi har inte haft tid att gå igenom alla bilder. Om en utredare såg på en bild i sekunden så skulle det ta 400 år, säger Sanna Springare enligt SPT.

Offren har varit sex pojkar där den yngsta bara varit sex år gammal och den äldsta i högstadieåldern.

Enligt polisen är härvan inte begränsad till Finland utan misstänkta kommer från 17 olika länder, främst europeiska länder. Några av personerna misstänks också för utnyttjande av barn.