Preskription kan försvinna för fler brott

Erika Nekham/TT

Uppdaterad 2020-01-22 | Publicerad 2020-01-17

Dna-tekniken har gjort det möjligt att lösa flera brott. Arkivbild.

Fler brott kan lösas när kriminaltekniken går framåt – och då måste preskriptionstiderna matcha det.

Det anser regeringen som vill utreda reglerna för när olika brott ska kunna skrivas av.

Den vill också göra det svårare att hålla sig undan fängelsestraff.

De nuvarande reglerna för när brott ska preskriberas har många år på nacken. Sedan de skrevs har mycket hunnit hända både gällande synen på straff och vilka begränsningar kriminaltekniken har, och därför måste de nuvarande reglerna ses över i sin helhet, anser justitieminister Morgan Johansson (S).

– Brott som man tidigare inte kunde klara upp när det förflutit lång tid kan man nu lösa med den nya dna-tekniken, som exempelvis allvarliga våldsbrott och sexualbrott, säger han.

Ingen mordgräns

Under våren kommer regeringen därför att tillsätta en utredning som ska se över preskriptionsreglerna. Den ska få ta ett år och bör därmed vara klar våren 2021, enligt justitieministern.

För snart tio år sedan avskaffades preskriptionstiden för de allra grövsta brotten, som mord, dråp och grovt folkrättsbrott. De kan alltså aldrig skrivas av. För andra brott gäller olika tider beroende på hur långt fängelsestraff brottet som mest kan ge. Exempelvis är preskriptionstiden tio år för brott som ger max åtta års fängelse.

Inte undgå straff

– Jag ser framför mig en förlängning i vissa fall och kanske också att man överväger om det finns ytterligare brott som inte ska preskriberas, säger Morgan Johansson.

Utredningen ska också se över den så kallade påföljdspreskriptionen, alltså att ett fängelsestraff kan skrivas av om den dömde håller sig undan en viss tid.

– Jag vill ju i alla fall gå i en riktning att förlänga de tiderna väsentligt, och jag tycker också att man bör ifrågasätta om man vid vissa allvarliga brott ska kunna undgå straff så att säga, bara för att man håller sig undan.