Kvinna åtalas sedan man dog efter akupunktur

TT

Publicerad 2019-08-30

Nu kvinnan i 50-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för grovt vållande till annans död sedan en man avlidit efter an akupunkturbehandling. Arkivbild

Mannen skulle få akupunkturbehandling. Men kvinnan som skulle utföra behandlingen stack en av nålarna i mannens bröst så illa att den orsakade skador på hjärtat med påföljande blödning i hjärtsäcken. Mannen avled kort därefter på sjukhus till följd av skadorna.

Nu åtalas kvinnan, som är i 50-årsåldern, vid Jönköpings tingsrätt för grovt vållande till annans död. I åtalet skriver åklagaren att kvinnan som utförde behandlingen gjort sig skyldig till "en försummelse av allvarligt slag" och att brottet därför ska anses som grovt.

– Vid en eftergransknig av röntgenbilder ser vården en skada på hjärtsäcken som ser misstänkt ut. Därför skickades mannen på obduktion och då upptäcker man en skada som skulle kunna förklaras med ett nålstick, säger kammaråklagare Adam Rullman.

Socialstyrelsens rättsliga råd har skrivit ett utlåtande om dödsorsak, orsakssamband och oaktsamhet.

Mannen hade en bakomliggande sjukdomsbild och hade gått hos den kvinnliga akupunktören under en längre tid. Vid en husrannsakan hos kvinnan har man kunnat dokumentera att hon behandlat fler klienter med nålstick i bröstet. Behandlingen utfördes i mars 2018. Den åtalade kvinnan förnekar brott.

Följ ämnen i artikeln