Lyckat dockningsförsök för roboten Fedor

TT-AFP

Publicerad 2019-08-27

Den obemannade rymdfarkost som transporterar Rysslands första människoliknande robot lyckades med sitt andra automatiska dockningsförsök med Internationella rymdstationen (ISS).

– Kontakt bekräftad, fastlåsning bekräftad, säger en kommentator i Nasas tv-sändning.

Dockningen beskrevs som perfekt av kommentatorn, som säger att arbetslaget på ISS nu har fått en sjunde medarbetare.

– Andra gången gick som smort. Teamet är nu uppe i sju personer, säger kommentatorn.

Roboten Fedor skickades, tillsammans med en del annan utrustning, upp i rymden i torsdags med farkosten Sojuz MS-14 från basen Bajkonur i Kazakstan. Det första dockningsförsöket från MS-14 var planerat till i lördags morse, svensk tid, men avbröts när farkosten befann sig runt 100 meter från ISS. Problemet sades då finnas på ISS och inte på Sojuz.

Roboten, som är ungefär lika stor som en människa, kopierar mänskliga rörelser för att utföra uppgifter medan personalen på ISS är fastspänd. Till och med den 7 september ska Fedor lära sig att hjälpa besättningen ombord på ISS med olika sysslor.

Fedor, en engelsk transkribering av det ryska namnet Fjodor, är 180 centimeter lång, väger 160 kilo och har konton på Instagram och Twitter.

PODD 50 år efter månlandningen: ”Nästa milstolpe i rymdhistorien”

Med anledning av det är femtio år sedan den första människan satte sin fot på månen, så fördjupar sig vår nyhetspodd Aftonbladet Daily i den nya rymdkapplöpningen. 

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen