Barskjutning i Mexiko kopplas till kartell

Julius Bengtsson/TT

Publicerad 2019-08-29

Polisen patrullerar utanför den nattklubb där skjutningen ägde rum. Arkivbild.

Mexiko är i chock efter tisdagens blodiga skjutning. 28 personer dog när beväpnade män öppnade eld på en nattklubb i Coatzacoalcos innan de satte lokalen i brand.

Dådet har väckt frågor om korruption inom rättsväsendet, då en av de misstänkta nyligen släpptes av polisen.

Reggaetonmusiken inne på klubben Caballo Blanco (Den vita hästen) dunkade högt, så högt att vissa av gästerna inte hörde skottsalvorna. När de väl uppfattade att något var på gång var det för sent – att försöka fly från lågorna var lönlöst då samtliga nödutgångar blockerats av gärningsmän.

De dramatiska vittnesmålen gavs till nyhetsbyrån AFP:s reporter efter dådet i Coatzacoalcos, där invånarna nu ställer sig flera frågor. Ingen är ännu gripen, men misstankarna riktas mot en man som går under smeknamnet La Loca (Den galna) som i sin tur uppges ha kopplingar till en ökänd drogkartell, rapporterar tv-kanalen Televisa.

"Möjlig konspiration"

La Loca greps i förra månaden men släpptes efter att ha varit frihetsberövad i knappt två dygn, enligt AFP som hänvisar till en tweet från guvernören i delstaten Veracruz. Presidenten Andrés Manuel López Obrador har uppmanat den federala polisen att utreda varför.

– Det finns två berättelser i den här historien. Den första handlar om denna skamliga attack från kriminella, denna värsta tänkbara och inhumana gärning. Den andra berättelsen, som också är förkastlig, är en möjlig konspiration inom myndigheterna, säger Obrador enligt AFP.

Kriget mot drogerna

Delstaten Veracruz, i vilken Coatzacoalcos ligger, har en historia av våld. Belägen vid den Mexikanska golfen har den ett strategiskt läge för kriminella som vill smuggla såväl droger som människor till USA.

Brottsligheten har till och med nått maktens korridorer. Delstatens tidigare guvernör Javier Duarte avtjänar ett fängelsestraff för bland annat korruption och två höga polischefer har dömts för att ha organiserat utomrättsliga avrättningar under hans styre.