Hästen Älvan drog loss fastkörda bilen

avClaes Olsson

Publicerad:

Ringa en bärgare eller använda hästen? Det valet stod Madelene Olsson inför när hon körde fast med bilen i ett dike på gården. Hon satsade allt på hästen – och det fungerade.

– Jag skulle morgonfodra hästarna men det hade snöat väldigt mycket, sedan hade det tinat och sedan hade det fryst på igen, säger Madelene Olsson, 28, till Aftonbladet.

Underlaget var med andra ord inte optimalt när Madelene Olsson körde fast med bilen i ett dike i Järpbyn på tisdagsmorgonen. Den framhjulsdrivna bilen låg med underredet på marken och däcket hängde i luften, något som Östersunds-Posten tidigare rapporterat om.

– Jag skottade en hel del men det hjälpte inte. Mina vänner var på jobbet så jag hade bara två val. Antingen skulle jag behöva ringa en bärgare, eller så skulle min häst Älvan få hjälpa mig.

Valet föll på det senare alternativet.

1 av 3 | Foto: Privat
Någon bärgare behövdes inte.

”Blev så lycklig”

Madelene Olsson kopplade kedjor mellan bilen och den fjortonåriga nordsvensken Älvan. Hon gav kommando, gasade och hoppades på det bästa – och det funkade!

– Jag blev så lycklig när allt gick vägen. Älvan stannade av sig själv när hon kände att bilen var uppe. Hon blev nöjd och förstod att hon hade klarat uppgiften, säger Madelene Olsson.

Fångade eldprovet på film

Älvan har genom åren fått öva på liknande uppgifter men det här var ett eldprov.

– Jag kände att jag var tvungen att ha det på film ifall det skulle lyckas. Men också om det skulle misslyckas. Då skulle jag behöva utvärdera vad som gått snett, säger Madelene Olsson.

Efter bragden delade hon med sig av videon på Facebook. Där hyllas Älvans hästkrafter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Åre

Hästar

Bilar