Föräldrarnas uppror – efter nedskärningshot

Uppdaterad 2019-11-28 | Publicerad 2019-11-27

Nedskärningar hotar skolorna i Malmö. Föräldern Rebecka Eriksson är en av många som känner oro.

Skolorna i Malmö står inför hot om nedskärningar.

Något som fått föräldrar att gå samman för att uttrycka sin ilska.

– Det här känns som en vansinnig tajming, även om det aldrig är rätt att skära i skolan, säger Rebecka Eriksson, medlem i Möllevångsskolan mot nedskärningar.

Den S-L-budget som röstats igenom i kommunen har lett till stor oro bland rektorer och fackförbund i Malmö. Sydsvenskan rapporterade i helgen att en del skolor oroar sig för att var tionde anställd kommer försvinna.

Grundskolenämnden klubbar 2020 års budget först den 17 december men besparingarna kommunen står inför har lett till en oro redan nu.

Föräldrar på flera skolor i Malmö har nu meddelat att de inte kommer acceptera nedskärningar i skolorna. I söndags startades Facebookgruppen ”Möllevångsskolan mot nedskärningar” och sedan dess har liknande grupper för Sofielundsskolan och Sorgenfriskolan startats.

”Det är så bakvänt”

I gruppbeskrivningarna pekar man på mordet på Jaffar, 15, på Möllevången och menar att det inte är motiverat att göra nedskärningar i skolorna. Enligt föräldrarna är det där man måste starta för att förhindra att ungdomar kommer in på en kriminell bana.

– Nu när vi vet att de här grabbarna på 15 halkat snett i livet, vilket kostat dem allt, så börjat man skära ner i skolan. Det är så bakvänt, säger Rebecka Eriksson, vars barn går på Möllevångsskolan.

Enligt föräldrarna har barnen på skolan informerats om att åtta tjänster kan komma att försvinna. Någonting som troligtvis skulle få till effekt att de elevassistenter som i dag hjälper barn med extra behov skulle försvinna.

Har skickat brev till politiker

– Man kan inte skära i skolan utan vi måste hjälpa barnen. Annars kantrar vi som samhälle. Det här känns som en vansinnig tajming, även om det aldrig är rätt att skära i skolan, säger Rebecka Eriksson.

Efter initiativet med en Facebookgrupp har föräldrarna på Möllevångsskolan skickat ett brev till Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S), ordförande respektive vice ordförande i grundskolenämnden, samt till skolans rektorer.

Där har man talat om betygens vikt för att få arbete, att skolresultaten inte kan stärkas vid nedskärningar och konsekvenserna av vad färre lärare skulle bli.

För lite mer än två veckor sedan sköts Jaffar, 15, till döds på Möllevången.

Möte väntar

– Vi måste kämpa för de barn vars föräldrar inte kan systemet, nyanlända barn och de som inte vet att de får protestera eller säga emot.

Under onsdagskvällen har föräldrarna i Facebookgruppen kallat till ett extrainsatt föräldramöte, för att tala om situationen och eventuella nedskärningar.

– Vi ska diskutera vad vi kan göra nu. Vad budgetläget faktiskt är och strategier framåt för att göra att det inte blir så. Målsättningen är att de låter skolan vara. Sen får vi se hur bra det går men vi ska inte vara tysta i alla fall. De får räkna med protester då, såklart.

”Fasar för vad det skulle innebära”

Föräldrarna är noga med att poängtera med att lärarna på Möllevångsskolan i dag gör ett bra jobb, men att resurserna är begränsade. Färre tjänster skulle enligt dem få förödande konsekvenser.

– Det är vansinne. Jag fasar för vad det skulle innebära.

Hon fortsätter:

– Nu har vi sagt att vi inte ska separera barn med särskilda behov. De ska ha en ordinarie skolgång och då får vi fan se till att de överlever där vi tvingar dem att vara, i och med skolplikten.

”Tycker det är vidrigt”

– De måste överleva, ta sig igenom det och lära sig något. Vi kan inte lämna de svagaste barnen till vargarna, att ta hand om sig själva. Förutom vad det skulle innebära för dem själva, går det ut över andra barns skolmöjligheter. Jag tycker det är vidrigt och är förbannad över de barns vägnar som behöver stödet för att få en fungerande vardag

Hur föräldrarna ska gå vidare kommer de att bestämma vid mötet. Först framåt jul vet de dock hur den tuffa budgeten kommer påverka skolorna i Malmö.

– Våra politiker är valda av oss. Då får vi tala om för dem att de tar fel beslut. Förhoppningsvis kan vi påverka om vi inte tiger. Om många nog säger till att det inte funkar måste politikerna lyssna.