Kritik mot att låta provfuskare behålla poäng

Carl V Andersson/TT

Publicerad 2019-12-09

Fuskare på högskoleprovet kan få behålla sina högskolebetyg. Arkivbild.

Studenter som fuskat sig in på högskolan ska få behålla sina poäng, föreslår regeringens utredare.

Men poängen borde ryka, anser Sveriges förenade studentkårer (SFS).

– Fusk ska få konsekvenser, säger ordförande Matilda Strömberg.

Den som fuskat sig in på en utbildning blir av med sin plats, men vad gäller de poäng studenten hunnit ta finns inget tydligt regelverk.

Regeringens utredare föreslår att poängen ska få behållas, något som kritiseras av studentorganisationen SFS.

– Man ska kunna ta bort betygen. Man måste driva en konsekvent linje om att fusk ska få konsekvenser, säger Matilda Strömberg.

Långtgående följder

En av anledningarna till att fuskare föreslås få behålla sina betyg är att ett återtagande kan få långtgående följder. Fuskaren kan exempelvis diskvalificeras från studiemedel.

En sådan följd är allvarlig, men väger inte tungt nog för att låta fuskare ha kvar poängen, enligt SFS. I stället efterlyser organisationen tydliga regler.

– Ska man radera betygen måste det vara rättssäkert, transparent och förutsägbart, säger Matilda Strömberg.

"Ett rent straff"

Stockholms universitet har haft en handfull studenter som avslöjats med att ha fuskat sig in på utbildningar. Fuskarna har mist sina platser, men fått behålla poängen.

– Betyg fattas på basis av en examination, man testar någons kunskaper. De är ju oberoende av hur man kommit in på utbildningen. Ett återkallande skulle inte vara en korrigering utan ett rent straff i så fall, säger prorektor Clas Hättestrand.

Fuskare bestraffas ändå kännbart, enligt universitetet.

– Man förlorar sin plats på utbildningen och det kan betyda att man förlorar studentbostad och studiemedel. Det innebär kännbara effekter. Det skulle vara oproportionerligt med hårdare straff, även om man känslomässigt kan tycka att det är helt fel att man får vinster av fusk, säger Clas Hättestrand.

Verkningslöst med radering

Att plocka bort poäng skulle kunna bli ett slag i luften, eftersom studenter har rätt att få sina kunskaper validerade.

– De kan komma med tentor som visar att de redan kan det som undervisas på en kurs. Då har vi inget annat val än att tillgodoräkna det. Det är helt verkningslöst att ta bort betyget om studenten kan få tillbaka det genast, säger Clas Hättestrand.

Bakgrunden till utredningen är de senaste årens avslöjanden om fuskare som betalat för ett bra resultat på högskoleprovet och kommit in på åtråvärda utbildningar som till läkare, jurist eller civilingenjör – på andra sökandes bekostnad.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, antydde när frågan skulle utredas att hårdare tag skulle vara önskvärt:

– Har man fuskat sig till en plats måste det vara väldigt tydligt vad konsekvenserna blir. Ingen ska ens kunna tänka tanken att man ska fuska sig till någon annans plats, sade Matilda Ernkrans till TT.

Om regeringen kommer låta fuskare få behålla sina poäng är oklart. TT har sökt ministern, som låter meddela att hon inte tagit del av utredningen i sin helhet ännu, men att utredningens förslag kommer att beredas i Regeringskansliet.