Klimatstrejkarna vill bli fler – så lyckas de

David Peterson/TT

Publicerad 2019-09-26

Skolungdomar på Mynttorget under en skolstrejk för klimatet arrangerad av Fridays for future.

Ungdomar har hittills varit drivkraften i rörelsen som Greta Thunberg satte i gång för ett år. Men Fridays for future vill växa och uppmanar vuxna till klimatstrejk.

– Om vuxna strejkar kostar det för samhället, säger professor Magnus Wennerhag.

Sedan Greta Thunberg påbörjade sin skolstrejk för ett år sedan har klimatrörelsen Fridays for future fått fäste världen över. Men hittills är det framför allt ungdomar som krävt åtgärder för att förhindra mer global uppvärmning. Nu har vuxna uppmanats till att strejka och delta i en stor klimatdemonstration på fredag.

Något som varit unik med demonstrationerna är att genomsnittsåldern varit betydligt lägre än vid andra typer av demonstrationer, enligt Magnus Wennerhag, sociologiprofessor vid Södertörns högskola.

– Tilltalet har varit mot ungdomar och kraven har formulerats utifrån att de unga kommer drabbas mest av konsekvenserna, säger han.

Ett skarpare vapen

Men det borde inte vara svårt för Fridays for future att få fler vuxna att ansluta sig till protesterna, enligt professorn.

– Det finns inte många frågor där man kan säga att alla kommer att drabbas. Men klimatfrågan är en så det borde gå att mobilisera äldre personer, säger Magnus Wennerhag.

Med fler vuxna bundsförvanter skulle rörelsen få ett skarpare vapen, tror han.

– En skolstrejk innebär inte en direkt ekonomisk förlust men om vuxna strejkar kostar det för samhället, säger han.

Forskare vill informera

Gruppen Forskare för framtiden tillhör de som vill att fler ansluter sig till rörelsen. De bildades för att samordna gemensamma aktioner över hela landet. Och nu ska forskarna, som arbetar inom flera olika fält, delta i fredagens klimatstrejk för att informera om läget.

– Det har blivit allt tydligare att klimatfrågan berör massor av forskningsdiscipliner. Min bild är att det behövs både medvetenhet bland individer men också att forskningen ser till att systemen som byggs gör att folk gör mer rätt än fel, säger Elisabeth Ekener, forskare på KTH och en av initiativtagarna till Forskare för framtiden.

"Som en examensdag"

Främsta budskapet från Greta Thunberg och Fridays for future har varit att folk ska lyssna på forskningen. Nu tycker Elisabeth Ekener att det känns som att fler gör just det.

– Det känns som att det mognat hos en mycket större grupp jämfört med bara för ett år sedan, säger hon.

Att rörelsen breddas tror Elisabeth Ekener är otroligt viktigt. Demonstrationen skulle kunna bli en vändpunkt, menar hon.

– Det känns som en otroligt viktig händelse som kan styra om riktningen av samhället. Om vi får riktigt stor uppslutning från nya grupper så kommer de på de högsta maktpositionerna inte kunna ignorera det. I morgon är som en examensdag. Blir det bra och starkt och stort kan det bli knuffen som gör att vi kommer in på en ny bana, säger hon.