En kompromiss är det bästa i den här situationen

Det ser ut att bli en intelligent kompromiss om straffreduktionen för unga vuxna.

Miljöpartiet sägs backa halvvägs och går med på ett förslag som fanns med som fotnot i utredningen som lades fram i fjol.

Straffreduktionen för unga vuxna, ofta nedsättande benämnd som rabatt, har länge varit en huvudvärk för justitieminister Morgan Johansson.
En utredning om hur avskaffandet ska gå till har legat färdig sedan i december i fjol och delar av oppositionen, anförda av moderaterna, har inte försuttit ett tillfälle att kräva att den omedelbart och helst i går ska bli ny lag. 

Problemet för justitieministern har inte bara varit att alla tunga remissinstanser har protesterat i högan sky. Problemet är även att det andra partiet i regeringen, Miljöpartiet, har gjort någonting i dessa tider så politiskt ovanligt som att ta intryck av vad folk som kan någonting om ämnet har att säga. 

Men det finns en nödutgång. Två av utredningens experter, professor Magnus Ulväng och advokat Bengt Ivarsson, lade i ett tillägg fram ett alternativt förslag. 
De motsade sig att straffrabatten för vuxna mellan 18 och 21 år togs bort helt, men kunde tänka sig en kompromiss: 

Om åklagaren kan bevisa att en åtalad 18-åring gjort sig skyldig till upprepad grov brottslighet och att brottsligheten går att knyta till gängkriminalitet så ska han eller hon dömas som vuxen. 

Det tycks vara någonting åt det hållet som Miljöpartiet går med på, enligt Svt. Om det stämmer så är det utmärkt.

Å ena sidan har vi i Sverige i dag en situation där unga män mördar och mördas i en helt annan utsträckning än i jämförbara länder. Det är ett problem som straffrätten förr eller senare måste adressera. 

Å andra sidan vore en helt slopad straffrabatt med råge det enfaldigaste kriminalpolitiska tilltaget på år och dagar, vilket inte säger lite i en tid präglad av undermålig kriminalpopulism. 

Redan i 1734 års missgärningsbalk fanns en rabatt för unga brottslingar. Dåtidens lagstiftare hade nämligen förstått att unga människors hjärnor inte är färdigutvecklade och att de inte till fullo förstår konsekvenserna av sina handlingar. 

Dessutom är människor i åldern 18 till 20 ofta brottsaktiva. Sedan mognar de, skärper till sig och blir laglydiga skattebetalare. 

Att plötsligt börja slänga alla dessa unga människor i fängelse i stället för att som nu ge dem en andra chans med andra slags påföljder kan mycket väl leda till att många får en kriminell identitet och fastnar i brott.  

En slopad rabatt skulle också leda till att Sverige utmärker sig från jämförbara länder. Såväl våra nordiska grannländer som Tyskland dömer unga vuxna mildare än äldre. 

Att ha viss tolerans gentemot unga som begår brott är helt enkelt ett tecken på civilisation.

En kompromiss i regeringen är således det bästa som kan göras i denna allvarliga situation, även om en sådan sannolikt kräver en ny utredning.

Det är för övrigt på det sättet god kriminalpolitik växer fram. I en dialog mellan hökar och duvor och med intryck taget av professionen. 

Så som det var i Sverige innan socialdemokraterna i början på 1990-talet började kopiera moderaternas hårdare tag.