Löfven får svara om Glockstölder

avTT

Publicerad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Statsministern kan få svara på vad han tänker göra för att förhindra att fler stölder av vapen sker från Regeringskansliet. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) kan, efter nyår i riksdagen, få svara på frågor om de stölder av sammanlagt sju pistoler och hundratals patroner som skett vid tre tillfällen från skåp på Regeringskansliet.

Kristdemokraten Mikael Oscarsson begär i en interpellation svar om vad Löfven tänker göra för att det inte ska hända igen.

"På vilket sätt avser statsministern att agera för att ändra rutinerna för tjänstevapen och vapenhantering för att förhindra fler stölder från Regeringskansliet", undrar Oscarsson i sin interpellation.

Regeringen och Regeringskansliet har betecknat det som skett som helt oacceptabelt men har också lagt ansvar på bevakningsföretaget Securitas. En av bolagets vakter är misstänkt för en av stölderna och en förundersökning pågår. Pistolerna och ammunitionen är avsedda att användas av bolagets skyddsvakter i exceptionella lägen. De har förvarats i låsta skåp men har ändå kunnat stjälas därifrån.

Publicerad: