Lövin: Irriterad och besviken

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2019-12-15

Finlands miljöminister Krista Mikkonen, Norges dito Ola Elvestuen och klimatminister Isabella Lövin (MP) på klimatmöte i Madrid. Arkivbild.

– Det är olycksbådande att när världen behöver öka takten, så bromsar man in, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Hon är besviken på att FN:s klimatmöte i Madrid inte lyckades enas om nya regler för utsläppshandel mellan länder.

– Jag är både irriterad och besviken över att vi inte kunde komma fram med artikel 6, som verkligen är ett minimum för att visa att vi kommer att genomföra Parisavtalet, säger Isabella Lövin.

Att frågan skjuts upp till nästa års klimatmöte i Glasgow är kanske inte så allvarligt i sak, anser Lövin, men hon ser det som ett tecken på den stämning som funnits Madrid, att länder inte litat på varandra.

– Det är något som jag ser som ett resultat av att USA är på väg att lämna Parisavtalet. Det finns en misstänksamhet i luften, säger hon.

Nöjd Greta?

Utanför förhandlingsrummen har Greta Thunberg, andra klimataktivister, forskare och företag krävt att politikerna ska ta ansvar och göra mer för att hejda klimatförändringen.

Isabella Lövin tror inte att de är nöjda med utfallet av mötet.

– Jag tror att man känner besvikelse över att vi inte kunde komma överens om något så enkelt som bokföringsregler (artikel 6), säger hon.

Starkare än väntat

Trots besvikelse över att flera förhandlingar körde fast, så tycker Lövin att signalen från mötet om höjda klimatambitioner blev bättre än väntat. Nu finns en koppling till att alla länder nästa år ska lägga fram mer ambitiösa nationella planer för att minska utsläppen.

– Men texten hade kunnat vara ännu starkare, säger Lövin.

Inför nästa års möte i Glasgow måste alla länder som vill öka takten i klimatarbetet jobba hårt för att påverka andra länder, anser hon.

– Det kanske behövdes ett mindre framgångsrikt möte i Madrid för att världen verkligen ska förstå att vi behöver jobba mer tillsammans, säger hon.