45-åringen frias för mord på Lena Wesström

Publicerad 2020-05-06

Den åtalade 45-åringen frias från mord.

Enligt åklagaren dödades Lena Wesström med minst 17 slag – men mordvapen och teknisk bevisning saknas.

– Vi har tyckt hela tiden att bevisningen inte håller, säger advokat Ingvar Backman.

Det har gått nästan två år sedan Lena Wesström, 45, hittades död cirka 150 meter från sitt hem i Örebro. Hon ska ha lämnat hemmet ”hastigt men frivilligt” den 14 maj 2018.

En 45-årig man har stått åtalad för att ensam eller tillsammans med en annan person ha mördat Lena Wesström med minst 17 slag mot huvudet och ansiktet. Mannen, som var gift med en annan kvinna, hade en kärleksrelation med Lena Wesström under flera år, enligt åtalet.

– Lena Wesström utsattes för ett hastigt uppkommet våld, en ursinnig attack som hon inte kunde undkomma, sade åklagaren Åsa Hiding på första rättegångsdagen.

Mannen frias

På onsdagen meddelades domen i Örebro tingsrätt. Den 45-årige mannen frikänns från mord. Därmed avslås även skadeståndsyrkandet från Lena Wesströms anhöriga.

”Enligt tingsrättens bedömning har åklagarna inte lagt fram bevis mot den åtalade mannen som på ett tillräckligt konkret sätt bevisar att han befunnit sig på eller i närheten av den plats där kvinnan dödades vid tiden för mordet”, skriver Örebro tingsrätt i ett pressmeddelande.

Det finns flera osäkerhetsmoment i bevisningen som innebär att det finns utrymme för att någon annan dödat Lena Wesström, enligt tingsrätten.

”Åklagarna har alltså inte lagt fram sådan bevisning att det är ställt utom rimligt tvivel att den åtalade mannen dödat kvinnan”, skriver tingsrätten.

Lena Wesström fastnade på övervakningsfilm den 11 maj 2018. Samma dag menar åklagaren att hon mött upp den misstänkte 45-åringen och att detta ska ha varit en del av hans mordplan.

Enligt åklagaren användes ett tillhygge, men något mordvapen har aldrig hittats. Lena Wesströms blod har anträffats på 45-åringens skor och tvättmaskin, men det har inte säkrats någon teknisk bevisning som knyter honom till brottsplatsen.

Lena Wesström hade tidigare anmält 45-åringen för misshandel och hot, men ärendena har lagts ned. I chattkonversationer med vänner hade hon uppgett att mannen flera gånger hotat att döda henne. Enligt åtalet var hon på väg att lämna relationen.

Advokaten: ”Inte oväntat”

45-åringen har hela tiden nekat till mordmisstankarna. När rättegången avslutades i mitten av april släpptes mannen på fri fot i väntan på dom. Något som brukar tyda på att domen blir friande.

Mannens advokat sa då att 45-åringen såg framemot att umgås med sina barn.

– Utifrån att han försatts på fri fot så var det väl inte oväntat. Vi har tyckt hela tiden att bevisningen inte håller. Det ska bli intressant att läsa vilka skäl hur de uppfattat de olika delarna, säger advokat Ingvar Backman omedelbart efter att domen kommit.