Trött på brexit? Räkna med ett år till

Trött på att käbblet om brexit aldrig tar slut?

Sorry, men räkna med att det kan pågå i minst ett år till.

Om EU som väntat förlänger tidsfristen rejält försvinner hotet om en krasch men också pressen på britterna att enas. Och i kulisserna väntar Boris.

Tillhör du dem som tror att när du vaknar torsdag morgon efter EU-ledarnas extrainkallade toppmöte i Bryssel så ska frågan om vad som händer med brexit vara löst? I så fall har jag ett förslag. Glöm det.

Ovissheten och kaoset kommer att fortsätta av den enkla anledningen att så länge britterna inte kan enas om brexit så kommer den inte att hända. Men alla alternativ kommer fortsatt att ligga kvar på bordet. Utom att Storbritannien lämnar EU helt utan ett avtal. Ett alternativ som både EU och en majoritet av ledamöterna i det brittiska parlamentet ser som det sämsta av alla och till varje pris försöker förhindra.

Någonstans går det förmodligen en gräns men i praktiken är EU berett att ge Storbritannien obegränsat med tid för att bestämma sig för en lösning som en majoritet kan godta.

En utmärkt inställning för att undvika utträdeskaos men dålig ur en annan aspekt.

Sitter löst

Med en deadline väldigt långt bort minskar pressen på de brittiska politikerna att enas. Risken är uppenbar att det interna käbblet fortsätter i all oändlighet eller att något händer som helt ändrar förutsättningarna.

Theresa May sitter redan väldigt löst som premiärminister. Hon har i praktiken förlorat förtroendet även bland sina egna konservativa ledamöter. När regeringspartiernas 314 ledamöter röstade om att be Bryssel om mer tid var det bara 133 som sade ja. Resten röstade emot eller la ner sina röster för att visa sitt missnöje.

Hittills har May visat en beundransvärd uthållighet trots den massiva kritik hon får utstå från alla håll men någonstans kanske bägaren rinner över även för henne. Brexitanhängare med Boris Johnston i spetsen väntar ivrigt på att ta över. En sådan personförändring i toppen skulle knappast gynna relationerna med EU utan snarare bidra till ökat kaos.

Sabotera

Ett antal av de hårda brexitörerna har redan hotat med att en ny brittisk regering inte kommer att känna sig bunden av några överenskommelser som May gör. Istället tänker man medvetet sabotera arbetet inom EU genom att lägga in veto mot alla beslut och allmänt ställa till oreda.

Något EU sagt att man inte kommer att acceptera. Därför kommer en förlängning att förenas med villkor om att britterna samarbetar och sköter sig. Men frågan är hur juridiskt vattentätt det går att göra.
Ett nyval i Storbritannien kan inte heller uteslutas.

En lång förlängning ökar risken för att okända faktorer ställer till det.

Därför är EU-ordföranden Donald Tusks förslag om en flexibel deadline, en så kallad flextension, inte så dum och kommer sannolikt att accepteras av EU-ledarna. Den går ut på att man sätter en deadline vid årets slut eller ett år från nu. Men om britterna lyckas enas innan dess så kan de lämna med kort varsel.

”Finns värre saker”

En uppmuntran för dem som vill att brexit ska bli av men som kraftigt minskar risken för att britterna plötsligt puttas över stupet utan att någon vill det. Dessutom slipper EU:s 27 ledare ständigt att samlas till extra toppmöten. EU kan ägna kraft åt andra viktiga frågor.

En komplikation med en lång förlängning är att britterna tvingas delta i valen till EU-parlamentet. Det är en prestigeförlust för Theresa May och något brexitanhängarna kraftigt ogillar. Men som en brittisk kommentator uttryckte det; "det finns värre saker som kan hända i en demokrati än att folk får möjligheten att rösta".

Allt talar för att EU-ledarna ger britterna en rejäl förlängning av deadline för brexit. Inte för att vara snälla utan därför att alternativet med varubrist, flygkaos och ekonomisk baksmälla är så mycket sämre.

Att de skulle vägra utöka tidsfristen och därmed tvinga britterna att krascha ut ur EU på fredag är uteslutet.

Men det blir till priset av att ovissheten fortsätter för alla.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln