Trump i Japan: Golf, burgare och sumo

Nordkorea och hot om tullar på agendan

Uppdaterad 2019-06-03 | Publicerad 2019-05-26

Japans premiärminister Shinzo Abe har charmat Donald Trump med golf och hamburgare under statsbesöket.

Uppvaktningen fortsatte när den amerikanske presidenten fick äran att dela ut en pokal till sumobrottningsmästaren Asanoyama.

– Det var verkligen något, att få se de här fantastiska atleterna, säger Trump.

Donald Trump och hustrun Melania Trump besökte tillsammans med Shinzo Abe och dennes hustru Akie Abe sumobrottningsarenan Ryogoku Kokugikan i Tokyo under söndagskvällen, för att se de välfödda nationalhjältarna göra upp.

Uppskattningsvis 11 500 åskådare fanns på plats, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Amerikanen möttes av applåder och hade tillåtelse att sitta på en stol, i stället för de kuddar som seden bjuder.

När tävlingen avgjorts fick Trump kliva in i ringen och gratulera vinnaren, Asanoyama.

En leende president räckte med hjälp av en funktionär över specialpokalen ”President’s cup” – en 137 centimeter hög och cirka 30 kilo tung pjäs prydd med två vithövdade havsörnar, USA:s nationaldjur.

Dubbla cheeseburgare

Trump, som är ett stort fan av amerikansk fribrottning, twittrade efteråt att det var ”en stor ära” att få delta i prisceremonin.

”Gratulerar! Alla hade det toppen, tack Shinzo Abe!”

Det fyra dagar långa statsbesöket syftar till att diskutera bland annat handel.

Abe har gjort allt för att Trump ska känna sig välkommen och trivas. Tillsammans med golfproffset Isao Aoki har de gått 16 hål på golfanläggningen Mobara, söder om Tokyo, och ätit dubbla cheeseburgare på amerikanskt nötkött till lunch.

Och nu sumobrottningen – något Donald Trump tidigare uttryckt fascination för, skriver AP.

Hot om tullar

Bakom den japanska charmoffensiven finns moln i form av USA:s hot om att införa tullar på japanska bilar och bildelar om inte handelsvillkoren förbättras.

Där finns också Nordkorea och den senaste tidens testskjutningar av kortdistansrobotar med kapacitet att nå Japan.

Läget är spänt. Men Trump har sedan sina personliga möten med diktatorn Kim Jong-un dragit sig för att kritisera nordkoreanerna.

”Nordkorea sköt iväg några små vapen, vilket störde en del av mitt folk, och andra, men inte mig”, skrev presidenten på Twitter tidigare under söndagen.

”Jag är övertygad om att ordförande Kim kommer att hålla sitt löfte till mig”, fortsatte han angående Nordkoreas försäkran att nedrusta.

”Det var underbart”

Utåt sett skiner solen i Japan.

Efter golfrundan, som var de båda ledarnas femte ihop i olika sammanhang, förklarade Shinzo Abe för journalisterna att stämningen var god, skriver AP.

– Vi hade möjlighet till ett rakt utbyte i en behaglig atmosfär. Det var underbart.

Abe publicerade även en selfie på Twitter på honom och Trump.

På måndag väntar ännu en stor dag för Donald Trump i Japan. Då blir han den förste utländske ledaren som träffar Japans nye kejsare, Naruhito, sedan tillträdet den 1 maj.