LO: Löfven bör förhandla med Moderaterna

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-02-03

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbild.

LO-ordföranden vill att statsminister Stefan Löfven (S) bjuder in M till samtal om arbetskraftsinvandring.

– Släpp prestigen och börja förhandla, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-ordföranden ser Moderaternas (M) förslag om skärpta regler för arbetskraftsinvandring som "ett stort steg i rätt riktning".

Thorwaldsson påpekar att LO ända sedan nuvarande regler infördes av Alliansregeringen 2008 sagt att de blev "åt helvete fel".

– Det känns ju jättebra att M nu tagit ställning till att den här lagstiftningen inte blev bra, säger LO-ordföranden.

Han tycker att Moderaternas nya linje borde innebära en öppning för att hitta en politisk lösning i frågan.

"Släpp prestigen"

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har redan aviserat en utredning om skärpta regler och bättre kontroll av arbetskraftsinvandring för att minska fusk och missbruk. Direktiven till den utredningen håller på att tas fram och är tänkta att presenteras inom kort.

Thorwaldsson tycker att regeringen redan nu borde bjuda in M för att förhandla om direktiven till utredningen.

– Bjud in dem på en gång. Här gäller det för riksdagspartierna att släppa prestigen, börja förhandla och få fram bra direktiv eller bra reglering som alla kan leva med, säger LO-ordföranden.

Vill ha inkomstgräns

Han bedömer att alla partier i princip är överens om att förändringar behövs för att stävja fusk och missbruk, även om partierna har lite olika modeller för det.

LO vill helst se en inkomstgräns, till exempel 30 000 kronor i månaden, för vilka jobb som arbetskraftsinvandring ska tillåtas.

Thorwaldsson menar att en sådan gräns skulle lösa många problem, till exempel fusk med personliga assistenter och utnyttjande av lågavlönade arbetskraftsinvandrare som till exempel cykelbud. LO-ordförande beskriver M:s förslag som "näst bäst".

SN varnar

Svenskt Näringsliv (SN) tycker det är bra att M lyfter åtgärder för att stoppa "kompetensutvisningar" och åtgärder för att komma åt fusk och missbruk. Organisationen är däremot kritisk till förslaget om att företag ska betala in sociala avgifter i förväg.

Mattias Dahl, vice vd på SN, varnar för att det riskerar att skapa oönskade konsekvenser och en byråkrati som varken myndighet eller företag ser värdet i.