Narkotikabeslag ger liten effekt på gatan

David Peterson/TT

Publicerad 2019-10-02

Trots allt större narkotikabeslag är tillgången på narkotika god i Sverige. Arkivbild.

Tullverket och polisen har flera år i rad gjort rekordbeslag av narkotika. Men beslagen har oftast liten påverkan på drogmarknaden och bruket, enligt polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Trots de allt större beslagen är tillgången på narkotika väldigt god i Sverige, enligt Stewe Alm, strategisk analytiker på Nationella operativa avdelningen.

Enligt honom har ett enskilt beslag av droger oftast liten betydelse för narkotikamarknaden.

– Beroende på typen av preparat och storlek har det varierande betydelse. Om man exempelvis tar en kurir blir det bara som ett nålstick för en större narkotikaorganisation, säger Stewe Alm.

Men när större knarknätverk avslöjas kan det däremot uppstå tillfällig brist på narkotika, enligt Alm.

Ingen långsiktig påverkan

På tisdagen åtalades 15 personer som misstänks för smuggling av stora mängder narkotika. Flera av de åtalade beskrivs som nyckelaktörer i knarkligan. Men åtalet lär inte leda till någon långsiktig påverkan på narkotikamarknaden, menar Stewe Alm.

– Den lokala marknaden kan säkert påverkas under en period. Den metod som använts för leverans kommer också att försvinna en period. Sedan finns det två alternativ, antingen återhämtar sig samma kriminella struktur eller så fyller en ny det vakuum den gamla lämnat efter sig, säger han.

För att få ned narkotikakriminaliteten i Sverige är det efterfrågan på droger som behöver minska, enligt Stewe Alm.

– Så länge efterfrågan och möjligheten att tjäna pengar på kunderna finns kvar så kommer det här att återkomma.

Flytta fokus

Men hur efterfrågan på droger ska dämpas är debatterat. Enligt Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, handlar den svenska politiken mycket om polisinsatser för att minska efterfrågan.

– Om vi tittar på hur utvecklingen har sett ut med sjunkande priser, ökad tillgång, ökad dödlighet och ökat bruk, så talar det mesta för att den politiken inte haft några större framsteg, säger han.

I stället bör fokus flyttas till sociala och medicinska insatser, enligt Björn Johnson.

– När det gäller efterfrågan kan det handla om förebyggande insatser som att förhindra att ungdomar börjar med narkotika, säger han.