Livestreamade begravningar allt vanligare under coronakrisen

Publicerad 2020-04-05

Sedan en tid tillbaka avråder Folkhälsomyndigheten folk från att delta i större sociala sammanhang. Det gäller även sådant som födelsedagskalas, dop och begravningar. 

Som en effekt av detta har flera begravningsbyråer nu börjat erbjuda livestreamade ceremonier. 

“Det kan betyda mycket för den som inte kan närvara på grund av corona”, menar begravningsentreprenören Jimmy Serler i Malmö.

Klockan är strax innan 10 och begravningsentreprenören Jimmy Serlers airpods blänker som vita diamanter i öronen. De sladdlösa hörsnäckorna ser inte nödvändigtvis “fel” ut i sammanhanget, bara lite annorlunda. En nymodig detalj bland allt det formella.

Begravningsentreprenören Jimmy Serler.

Jimmy Serler och hans kollegor från Arcus Begravningsbyrå förbereder det sista inför förmiddagens begravning i Uppståndelsens kapell i Limhamns Kyrka.

Eftersom vissa anhöriga inte kan närvara på grund av den rådande situationen med coronaviruset kommer begravningen att livestreamas. Det innebär att några sörjande kommer att vara med på plats, medan en del får infinna sig i att vara med på länk.

– Inget går förstås upp emot att närvara i själva ceremonilokalen. Men när inte det går just nu fungerar det här som ett bra komplement. Vi gör allt för att bibehålla värdigheten i en vanlig begravning, förklarar Jimmy Serler.

Allt populärare

Begravningen som strax kommer att äga rum i Uppståndelsens kapell är den tredje som Jimmy Serler och hans kollegor livestreamar sedan coronavirusets utbrott. Framöver ser det ut att kunna bli en hel del till. Bara under de närmsta veckorna har begravningsbyrån flera stycken livestreamade ceremonier inbokade.

– Det känns viktigt för oss att det är just live. Något går genast förlorat om man spelar in det och kollar på det i efterhand. För oss är det en av nycklarna, att kunna ge den som inte kan närvara en möjlighet att vara med de andra anhöriga under denna viktiga stund, förklarar Jimmy Serler.

Jimmy Serler förbereder de sista detaljerna inför fredagens livestreamade begravning.

En kollega dyker upp vid Jimmy Serlers sida. Hon vill försäkra sig om att han har satt mobilen på ljudlös, och att volymen i hans airpods är okej. De testar och reglerar en stund. Till slut ger tekniken med sig.

– Som du märker är det här fortfarande väldigt nytt för oss, säger Jimmy Serler menande.

En länk till de anhöriga

I kapellets högerflank står ett nätt stativ. Här kopplar Jimmy Serler in mobilen som används för att filma och sända själva ceremonin. Riggens placering är tänkt att ge tittarna en bra överblick på både urnan och den som talar.

Inför begravningen går Jimmy Serler igenom allt det praktiska med de anhöriga. De som ska närvara digitalt får då instruktioner om hur livesändningen fungerar.

– Vi har fått vara lite snabbfotade och anpassa oss efter den rådande situationen. Vi har tagit hjälp av vår teknikpartner för att försöka göra processen så enkel som möjligt. De anhöriga måste kunna klicka sig in utan något strul.

Hur funkar det med de som är lite äldre?
– Just den biten är inget problem. Vi har gjort det så pass lätt att även de kan känna sig väldigt trygga. Allt de behöver göra är att klicka på en färdig länk som vi skickar direkt till deras telefon. Skulle något mot förmodan krångla har de fått ett nummer som de kan ringa till, så vi finns där som support hela tiden.

Är det något annat som du behöver förhålla dig annorlunda till när ni livestreamar?
– Egentligen inte. Det är mest att det har blivit ett till moment i förberedelserna. Annars försöker jag tänka på att förhålla mig till både gästerna som är på plats och de som är med digitalt. Jag får påminna mig själv om att svepa med blicken mot kameran med jämna mellanrum, så att de som kollar på streamen också känner att de är närvarande.

Uppståndelsens kapell i Limhamns Kyrka, en dryg timme innan fredagens begravning.

Livestreamade begravningar har funnits som ett alternativ på begravningsbyråer runt om i världen i flera år. Men i Sverige har fenomenet inte fått något vidare genomslag.

Innan coronaviruset bröt ut hade Jimmy Serlers begravningsbyrå aldrig livestreamat tidigare.

Premiären kom sig efter att dottern till en avliden mor inte kunde ta sig till Sverige från sin nya hemvist i USA. Där råder det nämligen strikt utreseförbud ur landet.

– Några dagar innan begravningen ringde hennes bror till mig och förklarade läget. Han undrade om det gick att lösa på något sätt, så då började jag scanna av marknaden för att undersöka om vi ändå kunde få med henne på något sätt. Hon hade missat sin mammas begravning annars, så det betydde nog mycket för henne att vi fick till det, säger Jimmy Serler.

Jimmy Serler går igenom sitt öppningstal en sista gång.

Strax innan intervjun är över kommer en blond tjej i svart klänning in. Det är solisten, visar det sig. Hon och Jimmy Serler utbyter lite artigheter innan han tar bladet från munnen.

– Jaha, så det här ska livesändas alltså? Okej, men då får vi bara kolla av så att ljudnivåerna är lagom i mobilen också, säger solisten, inte märkbart påverkad av det lilla överraskningsmomentet hon precis fick nys om.

Sista repetitionen

Den stundande begravningen ska gå i moll, förklarar Jimmy Serler. Det märks när solisten och hennes komppianist övar tillsammans i bakgrunden.

Vi lyssnar till Frank Sinatras “My Way”. Ulf Lundells “Öppna landskap”. 

Och så Cornelis Vreeswijks “Somliga går (med trasiga skor)”. Flera gånger om tills den sitter.

Melodin får tystnaden att svänga i det nästan tomma kapellet. 

Efter någon sekunds fördröjning hörs det även ut i Jimmy Serlers airpods.