Matkuponger för miljarder till isolerade italienare

Publicerad 2020-03-29

Italienarna har i snart tre veckor hållits instängda.

Nu kommer rapporter om hur desperata människor ringer polisen för att ta ut pengar från stängda banker och andra som försöker stjäla mat.

– De små besparingar människor har tar slut, säger Palermos borgmästare Leoluca Orlando.

Landets regering meddelade i dag att de ska dela ut matkuponger för över 4,4 miljarder kronor.

Premiärminister Giuseppe Conte kom med beskedet som berör 60 miljoner människor vid klockan 22 den 9 mars:

– Det beslut jag nu skriver under sammanfattas bäst så här: Stanna hemma, sa Conte då.

Då var den totala dödssiffran 463.

I dag skrivs den upp till 10 023 medan landets befolkning levt under stränga karantänsregler i snart tre veckor.

Planerar inbrott

Från landet kommer nu rapporter om italienarnas tålamod och möjligheter till att hålla sig isolerade börjar ta slut. I regionen Apulien i sydöstra Italien slog en man som försökte ta ut sin familjs enda inkomst – hans mammas pension – larm till polisen när han möttes av den stängda bankens låsta dörrar, skriver Sky News.

I en video från händelsen vädjar mannen och hans mor om hjälp: Deras pengar och deras mat är slut.

Från Palermo på Sicilien sprids en film som visar unga män som försöker bryta sig in i en butik för att stjäla mat. På sociala medier organiseras upprop för människor som planerar att gå samman och stjäla från mataffärerna.

En ung småbarnspappa har lagt ut en film på nätet som visar honom och dottern. Han riktar sig direkt till premiärminister Giuseppe Conte:

– Precis som min dotter finns det barn som inom några dagar inte längre kommer ha bröd att äta. Var så säker, du kommer ångra det här för det kommer leda till revolution, säger han enligt Sky News.

Miljarder i krispaket

Under lördagskvällen meddelade premiärministern att hjälp är på väg till dem som är utan pengar och snart utan mat.

I ett krispaket på mer än 40 miljarder kronor ska över 4,4 miljarder avsättas till matkuponger.

– Staten finns här. Vi vet att det är många som lider, det finns till och med dem som har svårt att köpa mat, säger Guiseppe Conte, enligt La Repubblica.

– Jag har nu skrivit under ett krispaket som innebär att vi sänder 4,3 miljarder euro till kommunerna och vi har lagt till 400 miljoner öronmärkta till människor som inte har pengar att handla.

På presskonferensen kritiserade ekonomiminister Roberto Gualtieri EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen. Han ansåg att hon underskattar behovet av insatser mot skuldkrisen som orsakats av coronapandemin.

Han anser att Europa behöver en insats som liknar den så kallade Marshallplanen och det stöd som sattes in i Västeuropa efter andra världskriget.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen