Bush attack mot Trump: ”Makt kan vara frätande”

Publicerad 2017-02-28

WASHINGTON. Den tidigare presidenten George W Bush är inte imponerad av Donald Trump.

Efter sin sorti från Vita huset har han varit återhållsam med politiska kommentarer men gör ett undantag för den sittande presidenten:

– Media är helt oumbärlig för en demokrati, säger han bland annat.

George W Bush var president den 11 september 2001 när terrorattackerna drabbade USA.

Det betyder inte att han har mer förståelse för Donald Trumps inreseförbud som enligt alla källor är under omarbetning och ska presenteras på nytt.

”Är inte religiösa”

– Jag förstod omedelbart att det handlade om en ideologisk konflikt och att människor som mördar oskyldiga inte är religiösa – de vill propagera för en ideologi och vi har sett den typen av ideologi tidigare i historien, säger han i NBC News show ”Today”.

Bush var med i programmet på grund av sin kommande bok med målningar och gjorde ett avsteg från sin tidigare låga profil gentemot sina efterträdare.

När programledaren Matt Lauer påminde om Trumps målande beskrivning av ett ”amerikanskt blodbad” under installationstalet skrockade Bush och kritiserade Trumps krig mot medierna.

– Jag anser att media är helt oumbärlig för en demokrati. Vi behöver en oberoende press för att hålla såna som mig ansvariga för vad vi gör.

”Makt är beroendeframkallande”

– Makt kan vara väldigt beroendeframkallande och frätande och det är viktigt att media kan ställa de som missbrukar sin makt till svars, här hemma eller någon annastans.

George W Bush sa att under hans presidentskap försökte han övertyga personer som Vladimir Putin att respektera en fri press.

– Det är liksom svårt att säga till andra att de ska ha en oberoende, fri media om vi inte är villig att ha det själva.

Men på en direkt fråga om hur han ställer sig till inreseförbudet var han tillbaka i diplomati:

– Jag är för en immigrationspolitik som är välkomnande och som upprätthåller lagarna.