Seoul: Nordkorea planerar attentat mot ambassader

TT-AFP

Publicerad 2024-05-03

Taggtrådsstängsel i Paju, Sydkorea, nära nordkoreanska gränsen. Arkivbild.

Sydkorea anklagar Nordkorea för att planera terrorattacker mot sydkoreanska ambassader som påstås ha hjälpt avhoppare från den kommunistiska diktaturen.

Sydkoreanska underrättelsetjänsten säger sig ha information om att Nordkorea förbereder terrorattacker mot sydkoreanska ambassader och sydkoreanska medborgare i länder i Asien och Mellanöstern.

”Nordkorea har skickat ut agenter till dessa länder för att utöka övervakningen av sydkoreanska ambassader, och genomför också specifika aktiviteter som att söka efter sydkoreanska medborgare som potentiella terroristmål”, skriver underrättelsetjänsten i ett uttalande.

Beredskapsnivå höjs

Informationen har fått utrikesdepartementet i Seoul att höja beredskapsnivån för sydkoreanska beskickningar i fem länder: ambassaderna i Kambodja, Laos och Vietnam samt konsulaten i ryska Vladivostok och kinesiska Shenyang. Nordkorea har ambassader och konsultat på samma platser.

Sydkoreas underrättelsetjänst skriver att det verkar finnas en koppling till det ökade antalet nordkoreanska avhoppare. Att avvika ses av regimen i Pyongyang som ett allvarligt brott som kan leda till hårda straff – även för anhöriga och inblandade.

Att sydkoreanska ambassader och konsultat kan ha hjälpt avhoppare beskrivs som en av anledningarna till hotet.

Avhopparvåg

Under pandemin blev flera högt uppsatta nordkoreaner tvungna att stanna kvar i utlandet och har sedan dess undvikt att återvända hem. Experter tror att många av dem under tiden har blivit skeptiska mot regimen.

Enligt det sydkoreanska återföreningsdepartementet har 196 avhoppare kommit till Sydkorea det senaste året. Tio av dem tillhör Nordkoreas absoluta toppskikt, till exempel diplomater. Det är det högsta antalet avhoppare från den gruppen sedan 2017, enligt departementet.