Vården tappade bort bevis efter våldtäkten

Publicerad 2024-05-11

Polisen bad Sara åka till akuten för att spårsäkra och ta bilder av sina skador.

Sara, 17, samlade mod och polisanmälde våldtäkten.

Men efter att skadorna dokumenterats tappade sjukvården bort bevisningen.

– Jag kände mig helt tom, säger hon.

Det var inte självklart att anmäla våldtäkten.

Den psykiska påfrestningen av att behöva uppleva traumat en gång till, och vetskapen om hur pass få sexualbrott som klaras upp fick 17-åriga Sara att tveka.

Men till slut bestämde hon sig.

– Jag var hos polisen som ville att jag skulle åka till akuten för att spårsäkra och ta alla bilder på skadorna som behövs till bevismaterial, säger hon.

Sara, som egentligen heter något annat, berättar att hon ett par veckor senare vaknade av ett samtal från Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

”Tänkt som bevisning”

– Sjuksköterskan sa att jag skulle komma in och ta lite prover som rutin. Och sedan sa hon ”Förresten, vi råkade radera alla dina bilder. Men om du har märken kvar kan du ju komma in och ta nya”, berättar Sara.

Men på två veckor har skador och blåmärken både hunnit läka och blekna.

Sara säger att hon kände sig tom efter beskedet.

– Jag blev jätteledsen. Att ens behöva ta de där jobbiga bilderna... Det var ju bara på grund av att polisen ville det så det kunde ha de till utredningen. Så säger vården ”nej, men vi råkade radera dem”. Det känns jättekonstigt.

Två veckor efter polisanmälan blev Sara uppringd av sjukhuset. De hade råkat radera bilderna av henne.

Känslan byttes sedan mot en oro för hur det ska påverka brottsutredningen.

För när polisen kontaktade vården för att få tillgång till bilderna fick de veta att det inte fanns några längre.

Har inte fått någon ursäkt

– Jag tänkte på ifall de här bilderna var tänkt som bevisning och om det kunde påverka utfallet i en rättegång. Och nu finns de ju inte. Så man kan ju liksom inte veta, säger hon och fortsätter:

– Det är jättesvårt att få någon åtalad i sådana här fall. Och av de få våldtäkter som ändå anmäls så är det väldigt, väldigt få som ger fällande dom. Då känns det jobbigt att när man väl har någon form av bevisning, att den försvinner. För det brukar ju alltid vara så här, ”ja, i brist på bevis läggs utredningen ner".

Hon skruvar på pärlarmbandet som formar orden ”Suicide zero”.

– 2022 utsattes jag för en våldtäkt av en kille och mådde jättedåligt psykiskt. Jag försökte ta livet av mig. Jag pratade inte om det och försökte förtrycka det, men det funkar ju inte. Så till slut anmälde jag ju och det var också sjukt jobbigt, men det blev ju ingenting av det sen. Och när man nu har kravlat sig upp och tagit sig ur det och börjat leva och göra saker... Det var inte så kul.

Regionen: Oerhört olyckligt

Sara säger att hennes förtroende för vården påverkats av händelsen och att hon nu överväger att göra en anmälan.

– Man ska ju kunna lita på sjukvården, polisen och myndigheterna. Det är klart att alla kan göra ett misstag, men jag har inte ens fått en ursäkt. Nu känns det som att de inte bryr sig. Det är så jävla dumt. Var är respekten?

Region Sörmland vill inte svara på Aftonbladets frågor med hänvisning till att de inte kommenterar enskilda händelser i media, men patientsäkerhetschefen Marie Bennermo skriver i en kommentar:

”Jag beklagar det som inträffat. Det som hänt är oerhört olyckligt och vi kommer se över hur det kan ha gått till för att minska risken att det händer igen".

Mälarsjukhuset beklagar det som hänt.