Toppadvokat får erinran från Advokatsamfundet – igen

Publicerad 2023-01-10

En känd advokat får erinran från Advokatsamfundet efter att en kollega närvarat vid ett förhör där dennes anhörigas namn nämnts.

De anhöriga ska ha hjälpt en mordmisstänkt att fly landet.

”Jag gjorde vad jag ansåg rätt utifrån mina advokatetiska förpliktelser”, skriver advokaten i ett mejl till Aftonbladet.

En advokat har fått en erinran från Advokaternas disciplinnämnd efter att ha låtit en advokatkollega på samma byrå närvara under ett förhör där namn på två anhöriga till advokatkollegan nämndes, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Den förordnade advokaten företrädde vid tillfället en person som var misstänkt för mord och kollegan kallades in för att bistå advokaten.

Två veckor innan förhöret hölls hade de två anhöriga till advokatkollegan hjälpt den mordmisstänkte att fly till Irak via Tyskland, enligt utredningen.

Men under polisförhöret framkom det dock inte att det fanns några brottsmisstankar mot advokatkollegans anhöriga, enligt Advokatsamfundets utredning.

Den mordmisstänkte och en av de anhöriga fångas på bild på ett tyskt hotell dagar efter mordet.

Under en förhörspaus ringde advokatkollegan upp den förordnade advokaten och berättade att dennes anhöriga hade nämnts under förhöret. Men eftersom det i det skedet inte fanns några misstankar om brott mot de anhöriga, ansåg den förordnade advokaten att förhöret kunde fortsätta.

Advokatsamfundet anser dock att den förordnade advokaten borde ha avbrutit förhöret för att utreda vidare om det förelåg en intressekonflikt. Genom att inte göra det anser samfundet att advokaten har åsidosatt advokatsed.

”Förelåg inte en intressekonflikt”

I ett mejl skriver den förordnade advokaten till Aftonbladet att:

”Det här handlar om en snabb bedömningsfråga under ett förhör för över två år sedan. Det gick naturligtvis inte att på förhand veta vad som skulle nämnas under förhöret, det var alltså omöjligt för mig (och för min kollega) att förutse.”

Vidare skriver advokaten att ”Disciplinnämnden anser att jag borde pausat förhöret och vidtagit ytterligare utredningsåtgärd kring eventuell intressekonflikt. En sådan hade alltså ändå lett till samma slutsats: att det inte förelåg en intressekonflikt”.

Hur ställer du dig till Advokatsamfundets erinran?

”Jag respekterar nämndens bedömning men känner mig trygg i att jag gjorde vad jag ansåg rätt utifrån mina advokatetiska förpliktelser”, skriver advokaten.

Det är tredje gången sedan 2021 som advokaten åläggs en disciplinåtgärd.

Följ ämnen i artikeln