Chatta med Andreas Cervenka

Publicerad 2023-02-15

Eltopparna drar in superlöner medan svenskar som Carmen, 51, och Nina, 65, kämpar med ekonomin.

Chatta med Aftonbladets ekonomireporter Andreas Cervenka om de höga elpriserna – och direktörernas löner.

Chatten startar 13.00. Skriv din fråga till Andreas Cervenka redan nu.

  • Andreas Cervenka
    15 feb 2023

    Tack för idag!

    Då är det dags att runda ac

  • 15 feb 2023

    Aftonbladet är ju en socialdemokratisk tidning och då är all vinst förbjuden? Frågan är går Schibsted +/-0? Eller vad gör era ägare? Tar ut vinster såklart!

    KJH

    Vad är en rimlig VD lön för ett bolag som Vattenfall? Skulle ingen lika lämplig hittas om lönen var säg hälften. Känns sjukt med en sådan lön.

    Adam

    Hej Adam,

    Det är en bra fråga. Det handlar till stor del om att bolaget jämför sig med andra privata bolag. Man kan konstatera att Vattenfall trots hög lön till vd de senaste tio åren gjort nedskrivningar på 170 miljarder kronor. Hade det blivit ännu värre med en lägre lön? Tveksamt.

    Andreas Cervenka
  • 15 feb 2023

    Hej Andreas

    Min fråga gäller elnätägarnas monopolställning. Det är väldigt stora skillnader på nätägarnas avgifter till kund. T ex tar Ellevio ut väldigt mycket rörliga kostnader till kund. Jag har förstått att dom planerar och underhåller nätet och får således själva avgöra kostnader till elkunder. Medan vi som kund inte har insyn i deras planer. Hur kan detta fortgå i en monopolställning? Vi betalar både skatt och moms på elfakturan. Vore bra om elnätet vore statligt och underhålls av de skatter vi betalar. Vad säger du?

    Lisbeth

    Hej Lisbeth,

    Bra fråga. Svaret är nog just att det är monopol. Elnätsbolagen är lönsammare än andra företag och deras vinster har inte återinvesterats i näten.

    Andreas Cervenka
  • 15 feb 2023

    Skattebetalare har ju varit med och byggt upp Vattenfall så egentligen är vi ju alla delägare. När får vi vår utdelning?

    Mikron

    Vattenfalls utdelningar går in i statskassan. 2021 var utdelningen bra över 23 miljarder men i stort sett alla andra år sedan 2010 har den varit väldigt låg eller ingen alls.

    Andreas Cervenka
  • 15 feb 2023

    Ska inte staten styra chefernas löner ?

    När staten äger 100%

    Janne

    Hej Janne,

    Det är staten som styr lönerna. Staten äger hundra procent av aktierna i Vattenfall.

    Andreas Cervenka
Andreas Cervenka.

Följ ämnen i artikeln