May letar rätt läge i kampen om brexit

Bryssel, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-10-23

Storbritanniens premiärminister Theresa May i intensivt samtal med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk under förra veckans EU-Asien-toppmöte i Bryssel.

Brexit blir allt mer en fråga om tid.

Premiärminister Theresa May spelar ett högt spel för att få igenom sin linje i förhandlingarna i både Bryssel och det egna parlamentet.

Den brittiska premiärministern har gång på gång bedyrat att man inte alls är långt borta från en uppgörelse i förhandlingarna med EU. Sedan två EU-toppmöten i rad ändå passerat utan resultat börjar allt fler analytiker ana vad May har för plan.

För att få igenom brexit på det sätt som hon vill måste ett avtal komma så sent som möjligt så att motståndarna tvingas välja mellan antingen det – eller en fullständig krasch.

"Det är antingen brexit med tullunion, eller lämna EU utan uppgörelse", gissar Robert Peston, politisk redaktör på tv-kanalen ITV i ett Facebook-inlägg.

"Mays bästa chans för att utmanövrera sina motståndare är att agera sent, snabbt och hänsynslöst", skriver Paul Taylor för nyhetssajten Politico Europe.

Budget väntar

May pressas från olika håll. Nordirländska unionistpartiet DUP vill inte gå med på något som innebär någon form av gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien. Och i Mays egna parti, Konservativa partiet, finns såväl parlamentsledamöter som vill stanna kvar i EU som förespråkare för ett så drastiskt utträde som möjligt.

Framför allt de sistnämnda oroar premiärministern. Ständiga uppgifter cirkulerar om att si eller så många i partiet är redo att tvinga fram en förtroendeomröstning om May, om eller när man anser att hon gjort för många eftergifter till EU.

Hittills har dock inte May gett dem någon riktig chans. Eftersom inget avtal ännu är klart har hon fortsatt kunnat hävda att hon envist står upp för både landet och partiet.

Det gjorde att hon klarade sig igenom partikonferensen i Birmingham i början av oktober. Nästa mål är nu att på samma sätt klara sig igenom nästa veckas viktiga budgetomröstning, den 1 november.

Inte populärt

Ju senare en uppgörelse blir klar, ju mindre tid finns för att ta fram ett alternativ, om det brittiska parlamentet skulle säga nej till avtalet. För varje dag som går blir det därför allt mer sannolikt att det blir ett bära eller brista-läge, där brexitmotståndare och brexitanhängare från alla partier tvingas välja mellan antingen vad May kommer fram till eller ett drastiskt och avtalslöst utträde den 29 mars nästa år, med risk för gränskaos och ekonomisk oro.

Ett sådant val lär knappast bli populärt.

– Det är varken politiskt, juridiskt eller moraliskt hållbart, fnyser walesiske Labour-ledamoten Stephen Doughty i en debatt i parlamentets underhus.

Betalar ändå?

Samtidigt förbereder sig den brittiska regeringen allt mer på att klara av en no deal-situation. Enligt tidskriften The Spectator vill exempelvis finansminister Philip Hammond att man i så fall gör upp om att trots allt betala EU de cirka 40 miljarder pund som är tänkt att ingå i ett eventuellt utträdesavtal.

På så vis skulle det bli lättare att knyta ett antal miniavtal med EU för att lindra den värsta utträdessmällen och till exempel hålla igång flygtrafiken och se till tullkontroller fungerar så normalt som möjligt.