Jihad Jane-terrorister blir vanligare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-23

Terrorhotet kryper närmare Sverige.

Det är utvecklingen i Danmark och Jihad Jane exempel på, enligt Magnus Ranstorp, forskningschef på Försvarshögkolan.

– Jihad Jane representerar "hobbyjihadister", en växande grupp som är aktiva på nätet och blir radikala där, säger han.

I ett seminarium på Försvarshögskolan försökte Ranstorp och och Greg Treverton, båda experter på terrorism, svara på hur vi upptäcker framtidens Jihad Jane.

Fallet med Jihad Jane är välkänt.

Colleen LaRose, som hon egentligen heter, publicerade meddelanden på internet under signaturen Jihad Jane. I filmer på sajten YouTube sade hon desperat att hon ville hjälpa muslimer.

Skulle döda Lars Vilks

I mars 2009 gick hon med på att gifta sig med en man från Sydasien. Kort efteråt ska hon ha fått ordern att döda den svenska konstnären Lars Vilks.

LaRose greps i oktober innan hon kunde sätta mordplanen i verket. I åtalet beskrivs hur hon försökte värva terrorister till blodiga attacker i Europa och Sydamerika. LaRose väntar nu på sin dom.

– Hon representerar "hobbyjihadister" som är aktiva på nätet och blir radikala där. Fördelen med dem är att de ofta begår misstag, säger Magnus Ranstorp.

"Hobbyjihadister" blir fler

Enligt Ranstorp är Jihad Jane och andra hobbyjihadister ofta sökande och ganska lättledda personer. De ger sig ut på nätet för att leta efter information om islam, men påverkas av all antiväst-retorik där och blir radikala.

– Jihad Jane blev mer och mer aktiv på nätet. Men hon var aldrig drivande i diskussioner på forum, utan var hela tiden styrd som en marionett av andra islamister, säger han.

Internet har gjort gruppen hobbyjihadister växer hela tiden. De är farliga, men lätta att upptäcka.

– Fördelen är att de är rena drömmen för underättelsetjänsten. De deltar i diskussioner och är ofta väldigt synliga och begår ofta misstag, säger Magnus Ranstorp.

Mer terrorism i Danmark

Det finns inget entydigt svar på varför en person blir terrorist. Det kan handla om kulturell identitet, att man inte känner sig hemma i det land man bor. Men det kan lika gärna växa fram ur religiösa funderingar eller ett sökande efter en mening med livet, enligt Magnus Ranstorp.

– Det finns ett kalejdoskop av orsaker som pushar folk till radikalisering och terrorism. Varje fall av terrorism i Europa är unikt, säger Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp har granskat de fall av terrorism som skett i Europa under 2000-talet. Hotet om terrordåd är närvarande i Danmark där flera terroristceller har avslöjats på senare år.

– I Danmark finns helt andra stämningar än i Sverige. Där råder en hätsk inrikespolitisk debatt om invandring, och det är ett tonläge som även medierna driver på.

Liten risk i Sverige

Han ser dock inget överhängande hot mot Sverige.

– Vi har inte haft någon Jihadproblematik här. Vi är gynnade av att vi har ett mångkulturellt och tolerant samhälle. Sedan är vår utrikespolitik inte kontroversiell, och vi har varit kända som moralens väktare internationellt. Men det klart att det finns individer som Säpo har under uppsikt.