Förskollärarnas larm: Tio barn har rymt

avJenny Rydberg

Under de senaste två månaderna har tio barn rymt från en förskola i Eskilstuna, skriver Eskilstuna-Kuriren.

– Jag pratar hela tiden med dem om att de inte får lämna området själva, jag är livrädd, säger en förskollärare till tidningen.

Enligt anställda på en förskola i Eskilstuna lämnas ingångar olåsta och flera av barnen har lärt sig hur de ska öppna grindar för att ta sig ut från förskoleområdet.

– Det är för mycket barn på för lite personal. De anställda är trötta, slitna och känner sig utarbetade. Barnen påverkas såklart negativt av personalens mående, säger en anonym förskollärare till Eskilstuna-Kuriren.

Förskoleläraren berättar för tidningen att flera föräldrar är oroliga över situationen, men att det inte är säkert att alla känner till vad som har skett.

– Jag tror inte alla föräldrar är informerade, säger förskolläraren till Eskilstuna-Kuriren.

Enligt en anställd på förskolan har personalen vid en del tillfällen hunnit se barnen rymma och har kunnat följa efter. I andra fall har andra vuxna i närheten sett barnen och kommit tillbaka med dem till förskolan.

– Vi tycker inte att vi får gehör när vi påtalar problem. Skyddsrond har genomförts endast en gång och inga brister eller frågetecken har åtgärdats än. Några gick in i väggen och vi känner hela tiden att vi inte räcker till. Vi får inte heller ta in vikarier och går kort nästan varje dag, säger en pedagog på förskolan till Eskilstuna-Kuriren.

Förskolechefen vet om att flera barn har rymt från förskolan, men känner bara till att det har hänt vid tre tillfällen.

– Det har hänt vid tre tillfällen vad jag vet. Om det har varit ett eller flera barn vid varje tillfälle kan jag inte svara på, säger förskolechefen till Eskilstuna-Kuriren.

Nu har åtgärder gjorts för att förhindra att fler barn rymmer. En grind ut mot en parkering har låsts och en annan grind ska vara stängd då förskolan inte är fullt bemannad, skriver Eskilstuna-Kuriren.

ARTIKELN HANDLAR OM