Terrorledaren: "Jag kidnappade flickorna"

Uppdaterad 2014-05-06 | Publicerad 2014-05-05

Hundratals skolflickor kidnappades i mitten av april.

Nu har terrorrörelsen Boko Haram tagit på sig skulden.

– Jag förde bort era flickor. Jag ska sälja dem på marknaden, säger en ledare för terroristerna.

Den 14 april fördes 276 kvinnliga elever bort från en skola i Chibok, i delstaten Borno i Nigeria. Kidnapparna övermannade säkerhetsvakter vid skolans internat och tvingade in dem i bilar. Bilarna körde iväg och försvann sedan i skogen, enligt vittnesuppgifter.

"Jag ska sälja kvinnor"

53 av flickorna lyckades rymma - 223 ska fortfarande vara i terrorgruppens våld, rapporterar TT.

Nu har Abubakar Shekau, ledare för Boko Haram, tagit på sig kidnappningen. I en video som nyhetsbyrån AFP fått tillgång till säger han att han tänker sälja flickorna.

– Det finns en marknad för handel med människor. Gud säger att jag ska sälja. Han befaller mig till det. Jag ska sälja kvinnor. Jag säljer kvinnor, säger han enligt CNN.

Videon är drygt en halvtimma lång och sägs vara första bekräftelsen från terrorgruppen att man tar på sig bortförandet.

Utesluter inte fler offer

Redan tidigare har det förekommit uppgifter om att en del av flickorna sålts till äktenskap i grannländerna Kamerun och Tchad för "12 dollar". De uppgifterna har inte bekräftats, rapporterar TT.

I videon sa Shekau att han inte anser att flickor ska gå i skolan.

– Jag har sagt till dem att 'västlig undervisning är synd och måste upphöra, ni flickor bör lämna skolan och gifta er', säger han enligt AFP.

Myndigheterna utesluter inte att fler flickor kan ha kidnappats. Nu kommer skolregister runt om i landet att kontrolleras.