"Vad betyder autofokus?"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-26

Foto och film reder ut begreppen

Har du svårt att följa med i fotografsnacket?

Tappar du bort dig bland alla termer och konstiga ord?

Foto & Film hjälper dig med en guide till de vanligaste orden som fotografer och fototidningar slänger sig med.

Att fotografera blir allt vanligare bland svenskarna. Mycket av det är digitalfotografins förtjänst, att fota har blivit ett både billigt och enkelt nöje – vem som helst kan ta en riktigt bra bild idag.

Men för att bli en bättre fotograf, och för att kunna välja rätt kamera i djungeln av tester och erbjudanden, så kan det vara värt att kunna en del fototermer. Här är en genomgång av de vanligaste:

ISO-tal

Ett sätt att ange ljuskänsligheten på antingen kameran eller filmen. När man fotograferar med film anpassar man ljuskänsligheten genom att välja rätt film. Men hos digitala kameror kan ISO-talet variera från bild till bild. På vissa kameror kan man själv ställa in ISO-talet, och på andra ställs ISO-talet in automatiskt.

Exponering

Exponering kallas det moment vid fotografering då filmen eller bildsensorn på kameran utsätts för ljus. Att trycka ner avtryckaren på kameran kan alltså kallas för en exponering, eftersom det är då man släpper in ljus.

RAW-format

RAW-formatet är ett digitalt bildformat, precis som till exempel jpg. När du sparar bilden i RAW är det rådata. Det betyder att bilden, till skillnad från jpg, inte blir färdig i det ögonblick den tas utan kräver en del efterbehandling. Man kan till exempel behöva ställa in vitbalans, temperatur och kontrast i efterhand, vilket betyder att man kan koncentrera sig på bildkomposition och skärpa när man fotograferar.

Brännvidd

Brännvidden är avståndet mellan den primära linsen och ljusets brännpunkt. Det kanske inte säger så mycket. Men man kan också säga att brännvidden är ett mått på objektivet eller linsens förstoringsgrad, och vilket perspektiv det ger. Brännvidden mäts i millimeter. Större brännvidder, som hos teleobjektiv, ger större förstoringar, men ofta också mindre ljus. Mindre brännvidder, som hos vidvinkelobjektiv, ger större bildvinkel. En extremt kort brännvidd ser man hos så kallade fish-eye objektiv. Ett objektiv man kan zooma med är ett objektiv som klarar av olika brännvidder.

Vidvinkelobjektiv

Vidvinkel är en sorts objektiv som ofta används till landskapsbilder, reportage och arkitektur. Vidvinklarna har korta brännvidder, det vill säga en stor bildvinkel.

Teleobjektiv

Teleobjektiv fungerar lite som en kikare. De har en stor brännvidd och är bra på att förstora avlägsna motiv. Korta teleobjektiv används ofta för ansiktsporträtt då det ger ett smalare ansikte och ett kortare skärpedjup. Sport- och naturfotografer använder ofta längre teleobjektiv för att kunna ta närbilder på saker som är långt borta.

Vinjettering

Vinjettering innebär att bildens hörn blir mörka. Problemet är i regel störst på vidvinkelobjektiv. Ibland är vinjettering en effekt fotografen vill uppnå, för att göra bilden mer spännande eller dramatisk.

Makro

Makro är ett kortare ord för makrofoto. Det är en allmän beteckning för närbildsfoto, där motivet avbildas i nära naturlig storlek. Det blir sen en kraftig förstoring när motivet kommer ut som färdig papperskopia.

Kontrast

Kontrasten är skillnaden i ljushet mellan de ljusa och mörka områdena i bilden. Om man höjer kontrasten i en bild leder det ofta till att färgerna upplevs som starkare och att det svarta i bilden blir svartare och det vita blir vitare.

EXIF-information

Exchangeable Image File. Det är ett format för lagring av exponeringsinformation, det vill säga information om vilka inställningar din kamera hade när du tog bilden (slutartid, bländare, ISO, datum, osv). Nästan alla kameror lagrar kamerans inställningar, och den kan du sen se i olika bildbehandlingsprogram.

Autofokus

Idag har nästan alla kameror automatisk fokusering ”AF”. Det innebär att kameran ställer in skärpan automatiskt. När det gäller mindre kameror så är det ovanligt med manuell fokusering.

Brännvidd

När du zoomar varierar du objektivets brännvidd. Brännvidd är ett mått som mäts i mm. Det är ett mått på objektivets eller linsens förstoringsgrad, samt vilket perspektiv det ger. Om objektivet har kort brännvidd kallas det vidvinkel, om det har lång brännvidd kallas det för teleobjektiv.

Bländare

Bländarens viktigaste funktion är att styra skärpedjupet.

Fokus

När något är i fokus så betyder det att det blir skarpt på bilden.

Halvautomatik

På vissa kameror kan man ställa in halvautomatik. Det betyder att du själv kan reglera antingen bländare (brukar markeras med AV på kameran) eller slutartid (markeras som TV).

Pixel

En pixel är en digital bilds minsta bestånds del, det mäts oftast i megapixlar. En megapixel är en miljon pixlar.

Objektiv

Objektivet är den del som sticker ut från kameran. På systemkameror är den utbytbar, på mindre kameror sitter den fast i kamerahuset. Ett objektiv kan vara fast eller ett zoomobjektiv.

Vitbalans

Det mänskliga ögat uppfattar en vit yta som vit både i solljus och i ljuset från en vanlig glödlampa, men kamerans sensor klarar inte att korrigera på det sättet. Med kameran inställd på dagsljusläge kommer vita färger i glödlampsljus att se gula ut. För att råda bot på detta kan man i stället ändra till glödlampsläge. Tvärtom kommer glödlampsläge utomhus göra vita toner blå.

Slutartid

Slutartiden styr hur länge bildlagringsenheten utsätts för ljus för varje exponering, anges antingen som delar av en sekund eller som en vinkel (med mekaniska slutare). Kortare slutartid resulterar i mindre ljus och mindre risk att bilden blir suddig när kameran eller objektet framför kameran rör sig.

RAW

Det är det obehandlade datat som kommer direkt från sensorn. Det är okomprimerat i motsats till TIFF och JPEG som båda är komprimerade format. Raw-formatet kräver en konverterare antingen ett plugin eller programvara såsom Lightroom,UFRaw eller Aperture. Olika kameror har olika filformat i Raw.

(Källa: Fotosidan.se, FotoOrd och Wikipedia)

Hitta din fotobutik på
nätet

Minimedia

Följ ämnen i artikeln