Pluggar till tandläkare – i Draculas fotspår

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-23

”Lite ironiskt att plugga
till tandläkare just här”

Din nästa tandläkare kan ha gått i den blodtörstige greve Draculas fotspår.

Tandläkarutbildning i Transsylvanien blir nämligen allt populärare bland svenskar.

– Det är lite ironiskt att plugga till tandläkare just här, säger studenten Viktor Bokström.

Säg att du pluggar till tandläkare i Rumänien och ingen lär ta någon större notis.

Men berätta att du lär dig allt om tänder i Draculas Transsylvanien och ett och annat ögonbryn lär lyfta på sig.

– Man får höra det hela tiden, ”får du lära dig att fila vassa tänder”. Men det är mest en kul grej, säger Viktor Bokstörm, 22, från Stockholm.

Höga betyg

Han ska börja sitt tredje år vid det medicinska universitetet i Cluj-Napoca, huvudstad i Transsylvanien – ett alternativ som dök upp när betygen inte räckte till i Sverige.

– Man måste ju ha 20 i snitt, så då hade jag först behövt plugga upp betygen. Sen skriva ett väldigt bra högskoleprov och slutligen är det ändå lotten som avgör. Det hade känts lite som att spela på lotto. Samtidigt har jag bott i Stockholm hela livet och ville se andra platser.

I Rumänien spelar inte betygen någon större roll, det handlar snarare om viljan bli tandläkare.

– Jag ser det som positivt att folk som inte har toppbetyg får en chans ändå. Jag tror man kan bli en riktigt bra tandläkare trots att man inte är så duktig på geografi. Sen är ju utbildningen på sex år, och jag tror inte man fortsätter plugga i sex år om man inte passar för jobbet.

”Det är helt okej från vår sida”

På tandläkarförbundet ser man inga som helst problem med att personer som inte klarar intagningen i Sverige får sin utbildning utomlands för att sedan ändå arbeta i Sverige.

– Det finns cirka 200 svenska studenter utomlands, framförallt i Rumänien, Ungern, Polen och Danmark. Och det är helt okej från vår sida – vi förutsätter att skolorna följer de direktiv som EU har satt upp, säger Roland Svensson, ordförande i Tandläkarförbundet.

”Inte speciellt läskigt”

Utbildningen finansieras med CSN-lån och bidrag, precis som om det vore i Sverige.

– Sen har jag ett merkostnadslån också som täcker årsavgiften som ungefär är på 8 200 rumänska ron (drygt 20 000 sek), säger Viktor Bokström.

Och i de pengarna ingår ett rejält stycke vampyrhistoria.

– Jag, min flickvän och två kompisar hyrde faktiskt en bil och bilade runt lite i Transsylvanien. Då bodde vi bland annat i staden Bran där Draculas slott ligger. Det var inte speciellt läskigt, men det ligger fint uppe på en bergstopp.

Följ ämnen i artikeln