Följ med till rosornas paradis

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2009-06-28

Det finns mer än bara röda rosor. Inger Palmstierna, författare till flera trädgårdsböcker, har närmare hundra olika sorter i trädgården på Ven.

–?Det finaste är att blanda rosorna med andra växter.

Ven, mellan Sverige och Danmark, har Inger Palmstierna sitt alldeles eget paradis. I den upp mot 1?500 kvadratmeter stora trädgården finns det mesta; sparris och kronärtskockor, persikor och aprikoser, till och med ett olivträd. Men det är ändå rosorna som hon har närmast hjärtat. I trädgården finns nästan hundra olika sorter. Men bara ett exemplar av varje sort.

–?Det är för att jag vill prova så många olika sorter och få en så stor variation som möjligt, säger hon.

Alla gillar rosor

Som författare till nio olika trädgårdsböcker är hon ett känt namn i trädgårdskretsar. Senast kom boken ”Rosor – i vackert sällskap”.

–?Rosor är en växt som alla gillar. Det är inte längre bara tanter som är 55 plus som tycker att rosor är roligt. Jag fascinerades redan som barn av dem, då kom det kataloger hem med olika sorter och jag satt och bläddrade och tittade. För mig handlar det om att de blommar så länge och är så fina när de blommar. Mångfalden är fantastisk, det finns hur mycket som helst.

Stora rosrabatter är hon inte mycket för. I stället förespråkar hon att blanda rosorna med andra växter för att få ett så vackert resultat som möjligt.

–?Det finaste är när man blandar dem med till exempel laven-del, salvia, kryddväxter eller liljor. Fyll de klassiska rosrabatterna till brädden. Är det fullt med växter under rosorna blir det lättskött och du slipper rensa så mycket ogräs.

Plantera dem djupt

Våren är en hektisk period för Inger Palmstierna.

–?Det är då det är dags att klippa och rensa. Man klipper bort allt på rosorna som ser dåligt ut; svart, brunt, skrynkligt, torrt eller fläckigt.

Ett fel som många gör enligt Inger är att plantera rosorna på våren. Hennes egna rosor åker ner i jorden på höstkanten.

–?Många säger att rosorna dör varje vinter, men bara man planterar dem djupt, cirka tio centimeter, så överlever de vintern bra.

När rosorna står i blom på Ven är det vackert.

–?Det är ett härligt överdåd och mycket dofter.