Aggressiva attackmygg plågar Sverige

Uppdaterad 2019-06-18 | Publicerad 2013-06-07

Översvämningsmyggen, Aedes sticticus, plågar Sverige. Vått klimat följt av varmt väder har gjort att attackmyggen frodas.

– De är mycket aggressiva och hungriga, säger myggforskaren Yngve Brodin på Naturhistoriska Riksmuseet.

Till midsommar väntas den värsta kulmen av översvämningsmyggen. Det är vanligt då en period av fukt och översvämningar följs av en värmeperiod.

– Det håller i sig till slutet av augusti, så länge värmen finns kvar, säger Yngve Brodin.

Myggen attackerar med full kraft och när som helst, till skillnad från skogsmyggen.

– Skogsmygg är mer försiktiga. Översvämningsmyggen går till direkt attack oavsett om det är mitt på dagen. De går bara rätt på, säger Yngve Brodin.

Östervåla mellan Uppsala och Sandviken är hårt ansatta av stickmyggen. Titti Lindbom driver en hästgård på orten och har stora problem med de envisa blodsugarna.

– Det är värre nu än tidigare. När jag flyttade hit -90 så hade vi inte de här problemen. Det var när de började bespruta myggen på andra orter för första gången som det började. Vi sa till varandra här att nu har stickmyggen flyttat hit istället, säger hon.

Dalälven värst drabbad

De som drabbas allra värst i Sverige är området kring södra Dalälven och upp mot Värmland, där det finns mycket sjöar och åar. Områdena drabbas ofta av stora översvämningar som ger perfekta förhållanden för myggen att föröka sig.

– Där är djur och människor väldigt plågade. De har det kämpigt, säger Yngve Brodin.

Hästarna på Titti Lindboms gård smörjs med myggmedel hela somrarna för att undkomma de värsta plågorna.

Inomhus är det myggnät, draperier och gift som gäller.

– Vi har hundar som går ut och in så myggen kommer in huset också, säger hon.

Yngve Brodin menar att klimatförändringarna är anledningen till myggproblemen.

– Vi människor är medskyldiga till att det är som det är, säger han.

Flyr från aggressiva mygg

Brodin menar dock att de attack-villiga myggen inte är fler i år än de brukar vara. Däremot är de mer aggressiva än tidigare.

– Jag har själv fått fly myggen. Jag är ju myggforskare och ska ju tåla dem, men jag har fått ge upp och sätta mig i bilen, säger Yngve Brodin.

Det går inte att se skillnad på skogsmygg och översvämningsmygg för någon som inte är expert.

– Det är antalet myggbett som visar på vilken mygga det är. Hur betten ser ut beror på allergier och liknande, säger Brodin.

I Östervåla har det varit mycket översvämningar i sjön Tämnaren alldeles intill. Något som kan vara förklaringen på den mygginvasion som nu drabbat orten.

– Skogsmygg kan man leva med, de håller sig borta på dagen, är stora och svarta och det hörs när de kommer. De andra sticker direkt, säger Titti.

Det är väldigt svårt att vara ute utan att smörja sig ordentlig med myggmedel. Titti använder också knep som bylsiga kläder för att hålla myggen borta.

– När det blåser ute är det bättre. Men det dröjer inte när du går ut innan de sitter på dig, säger hon.

Följ ämnen i artikeln