Stridigheter om svensk IS-insats

Uppdaterad 2015-12-12 | Publicerad 2015-12-10

"Ingen tydlig plan"

Frankrike och USA har bett Sverige om hjälp i kampen mot IS.

Nu växer irritationen hos oppositionen - som anklagar regeringen för att vara för långsam.

– De är inte konkreta och det finns ingen tydlig plan, säger Hans Wallmark (M).

Företrädare för regeringen och de borgerliga partierna träffades i dag för nya överläggningar om vad Sverige ska hjälpa Frankrike med i kampen mot IS.

Regeringens representant Annika Söder, kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet, var fåordig när hon lämnade mötesrummet i riksdagen.

– Samtalen fortsätter och när vi kommit fram till något så kommer vi berätta det för Frankrike först, säger hon.

"Jag vill se brevet"

Även USA har bett Sverige om hjälp. Men enligt Söder har den begäran inte samma tyngd som den franska.

USA har skrivit ett brev, det har inte samma status eftersom de inte åberopar någon försvarsklausul som Frankrike har gjort. Vi behandlar det som ett brev från en vänligt sinnad nation, säger hon.

Frankrike vill bland annat att Sverige bistår med spaningsplan, samt att man avlöser franska styrkor i Mali. Vad USA vill ha hjälp med har regeringen inte gått ut med - något som både Moderaterna och Liberalerna är kritiska till.

– Vi har uttryckt önskemål om att få se brevet. Jag skulle vilja se vad det är de begär rent konkret, säger Hans Wallmark (M).

– Så här långt har vi bara fått svaga indikationer vad som är Frankrikes och USA:s operativa behov. Regeringen har inte heller redovisat vilka möjligheter Sverige har att möta dem, säger Allan Widman (L).

KD: Skicka det bästa vi har

Widman är även kritisk till att regeringen behandlar önskemålen från USA och Frankrike separat, samtidigt som riksdagen även behandlar ytterligare ett ärende som rör Sveriges insats i Irak.

– Regeringen måste göra en helhetsbedömning om hur Sverige ska använda sina resurser, säger han.

Kristdemokraternas representant, Mikael Oscarsson, säger att den hjälp som USA begär går i linje med vad Frankrike begär. Sverige borde därför ställa upp med spaningsplan.

– Vi borde skicka våra Jas 39 Gripenplan. Vi ska ställa upp med det bästa vi har, säger han.