Malins kamp efter olyckan: ”Känns så orättvist”

Uppdaterad 2016-02-02 | Publicerad 2016-02-01

Malin Blom blev påkörd av en bil och slungades 13 meter.

Den 25-årige föraren smet från platsen och dömdes till dagsböter.

Men Malin kämpar fortfarande för att bli sig själv igen.

– Det gör så otroligt ont i mitt hjärta, säger mamma Jenny Sillén till ”Efterlyst” i TV8.

Den 13 juni i fjol cyklade Malin Blom, 30, mot en väns födelsedagsfest.

På ett övergångsställe vid Stadsgårdskajen i centrala Stockholm rammades hon av en svart Volkswagen Golf, som strax före rödljuset bytte från bilfilen till bussfilen, där ljuset ännu var grönt.

Hon slungades iväg 13 meter, studsade mot en vägg och landade på marken.

Malin fick svåra skallskador och svävade i två veckor mellan liv och död. Hon låg i koma i totalt tre veckor och fick utöver skallskadorna ett tiotal benbrott.

Dömdes till dagsböter

Den 25-åriga bilföraren smet från platsen och lämnade Malin åt sitt öde. Först tre veckor senare greps han av polis, och i september dömdes han till dagsböter på sammanlagt 24 000 kronor.

Tingsrätten menade att föraren gjort sig skyldig till smitning och vållande till kroppsskada av normalgraden – inte grovt vållande, som åklagaren hade yrkat på.

”Den omständigheten att Malin Blom drabbats svårt av olyckan är tragiskt men gör inte brottet grovt i lagens mening.”, hette det i domen.

Även Malin Bloms skadeståndsanspråk ogillades av tingsrätten.

– Det kändes så orättvist att han fick gå fri medan jag fick vara kvar i mitt fängelse, säger Malin till ”Nya Efterlyst”.

Mindes inte vad som hänt minuter före

Mer än ett halvår efter händelsen är Malin Blom långt ifrån återställd. Hon måste skriva påminnelser till sig själv om att äta eftersom aptiten är borta – och hennes minne är så dåligt att hon köpt en polaroidkamera för att minnas det som hände alldeles nyss.

– En kompis var och hälsade på. Hon gick på toa och när hon kom tillbaka sa jag ”Hej! Vad kul att du kunde komma”, berättar Malin.

Drömmen har lagts på is

Strax före olyckan hade Malin Blom fått beskedet hon längtat efter: Hon hade blivit antagen till en masterutbildning på Konstfack. Den drömmen har hon tvingats lägga på is.

– Malin hade en så otroligt stark dröm, som inte kommer att gå i uppfyllelse nu. Hon var så nära, och nu går inte det. Det gör otroligt ont i mitt hjärta, säger mamman Jenny Sillén till "Efterlyst".

”Efterlyst” sänds måndagskvällar i TV8 klockan 21.00.

Följ ämnen i artikeln