Sju tips – så mår du bättre på jobbet

Publicerad 2015-11-18

Hjärnforskare: Logga ut och bli effektiv

Pling, måste kolla mejlen. Tut! Ett mess. Och någon har gillat din bild.

– Mobilen har blivit vuxnas snuttefilt, säger hjärnforskaren Katarina Gospic.

Nu finns en metod för att jobba mer effektivt: Workfulness.

Att vara ständigt nåbar och uppkopplad har förändrat livet, både privat och i arbetet. Workfulness handlar om att skapa en sund digital arbetsmiljö, där mobil och dator inte tillåts störa hela tiden.

I takt med att tekniken utvecklas blir vi nämligen allt mer distraherade. En studie visar att deltagarna tittar på telefonen i medeltal runt 150 gånger om dagen.

– Risken är att vi inte kommer att kunna fokusera någon längre stund i framtiden. Med koncentration som en guldfisk vinns inga nobelpris, säger hjärnforskaren Katarina Gospic som varit med och utarbetat metoden.

Mobilfria timmar

Workfulness går ut på till exempel att ha mobilfria timmar, speciella tider för att kolla mejlen, och att inte ha med sig mobilen på möten. Det handlar både om att minska stress och att bli mer effektiv.

Katarina Gospic berättar att när hon är ute och föreläser måste åhörarna lägga sina mobiltelefoner i en låda under tiden.

– Jag har sett höga chefer fiska upp mobilen igen - fast jag just ska tala om att koncentrera sig, berättar hon.

– Här är det ingen skillnad på 55-åriga vd:ar och tonåringar. Så fort vi har tråkigt två sekunder så kommer mobilen fram.

Faran är att hjärnan aldrig får vila. Det finns studier som visar att det tar upp till 25 minuter att återfå samma koncentration som tidigare när vi avbryter oss.

Är det inte bara att låta bli mobilen och datorn en stund?

Hjärnforskaren Katarina Gospic.

– Det är tyvärr inte så enkelt. Hjärnan har ett belöningssystem som går igång på saker som trevliga mess och likes. Det vinner över det långsiktiga tänkandet. Människor har börjat titta extremt mycket på mobilen fast det inte ens dykt upp något.

– För att motstå gäller det att se fördelarna - effektivitet och välmående, att leva mer här och nu. Vi behöver vara ensamma med våra tankar ibland.

Ren artighet

Att stänga av ibland handlar också om ren artighet. Hur trevligt är det att hålla i ett möte när deltagarna kollar Facebook? Eller att prata med någon som plötsligt svarar på ett mess? Katarina Gospic kallar det "social exkludering" som är en rejäl humörsänkare för den som drabbas.

Hur hanterar du tekniken själv?

– Jag prioriterar och stänger av telefonen när jag håller på med något viktigt. Folk får ringa igen, eller så ringer jag upp senare. Det gick bra förr, det funkar nu också.

Följ ämnen i artikeln