Kravet: stoppa flygtrafiken

Publicerad 2014-10-17

Obama pressas till handling

Det internationella samfundet är under hård press för att få ett stopp på den eskalerande ebolaspridningen.

Nu pressas Barack Obama av landets kongressledamöter – att stänga ner landets flygtrafik.

Men förslaget sågas av svenska experter.

– All erfarenhet talar emot ett flygförbud, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Ebolan i Västafrika är fortfarande utom kontroll. FN befarar att dödssiffran kommer att stiga till 4 500 innan veckans slut.

– Vår data visar att fallen fördubblas var fjärde vecka. Sjukdomen är fortfarande utbredd i Guinea, Liberia och Sierra Leone och spridningen är ihållande, sa Isabelle Nuttall, direktör för Världshälsoorganisationen, under en presskonferens i Genève och tillade att det kommer att ta månader att bekämpa viruset.

Värst drabbad är sjukvårdspersonalen. Hittills har 2 700 sjukvårdare smittats och 236 dött.

I förmiddags kom ett nytt larm då ett flygplan från Air France isolerades på Barajaflygplatsen i Madrid. En av de 163 passagerarna, en nigeriansk medborgare, misstänktes vara smittad med ebola.

Planet fördes till en särskild del av flygplatsen och passagerarna fick stanna kvar ombord, samtidigt som den nigerianske medborgaren fördes med ambulans till sjukhus.

Under fredagen meddelade det spanska smittskyddsinstitutet att mannen testat negativt för dödssmittan.

Ökar pressen på Obama

Och i tisdags dokumenterades det andra fallet av ebola i USA, den 29-årige sjuksköterskan Amber Vinson, som tros ha smittats då hon vårdade ebolapatienten Thomas Eric Duncan, som dog på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas förra veckan.

Vinson flög mellan Cleveland och Dallas på måndagen, trots att hälsomyndigheter upptäckt att hon hade feber. Missen har väckt ilska bland sjukvårdspersonal i landet och nu ökar pressen på Barack Obama att öka säkerheten på landets sjukhus och flygplatser.

John Boehner, talman i representanthuset, säger i ett uttalande att presidenten ”absolut bör överväga ett tillfälligt flygstopp från berörda länder”.

Men Barack Obama är inte beredd att stoppa flygtrafiken till landet. I ett krismöte i regeringen i veckan förklarade han hur hanteringen av sjukdomen kommer att bli mer "offensiv", men tillade att risken för ett ebolautbrott i landet är ”mycket, mycket liten”.

Kan leda till katastrof

Och presidenten får medhåll från svenska experter. Ett flygförbud skulle vara rent av skadligt, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– För det första kommer det inte stoppa smittspridning i landet. Stoppar man flygtrafiken så stoppar man också hjälpen, vilket skulle leda till en katastrof för de drabbade länderna.

Ett förbud skulle locka människor att lämna landet på annat sätt, menar han.

– Andelen som flyger från de drabbade länderna är negligerbar. Det handlar om en på 10 000, kanske ännu färre. Stoppar man flygtrafiken kommer folk att lämna länderna via båt eller annat sätt som inte går att upptäcka. Då dyker de upp på ställen utan att vi har en aning om det.

Han kallar förslaget för ”desperat”.

– Problemet med fallet i USA är inte att den smittade kom in i landet utan att sjukvården inte hade möjlighet att ta emot honom. Det talas om att över 70 personer vårdade honom, det är anmärkningsvärt många. Det verkar som att sjukvården har gjort alla misstag man kan göra.

Inte aktuellt med flygförbud i Sverige

Även flygsäkerhetsinspektören Sture Westberg är kritisk till förslaget.

– Ett flygförbud är inte en bra lösning. I ett visst läge kanske det kan vara en lösning, men det är om situationen gått helt över styr. Då får man ju stänga världen. Dit är det oerhört långt.

Att införa ett liknande förbud i Sverige är näst intill omöjligt, menar han.

– Då ska det vara oerhört allvarligt. Däremot kan man stoppa flygningar från vissa länder eller vissa städer. Men ett totalt flygförbud finns inte på kartan.

Följ ämnen i artikeln