Svensk S-kvinna fast i Israel

Uppdaterad 2014-11-25 | Publicerad 2014-11-24

En svensk kvinna med bakgrund i Gaza hålls sedan i går i förvar av israeliska myndigheter vid Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.

Hon ingår i en studieresa från Socialdemokrater för tro och solidaritet.

– Hon förhördes i flera timmar och man har tagit hennes telefon så vi kan inte ha kontakt, säger Lena Lönnqvist, reseledare för gruppen.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Det är en grupp med cirka 15 personer från Socialdemokrater för tro och solidaritet, tidigare Broderskaparna, som just nu är på besök i Israel. Organisationen har länge jobbat med Israel/Palestina-frågan och genomförde nu en studieresa för personer som engagerat sig i arbetet. Bland annat skulle man besöka Betlehem och Jerusalem.

Har bakgrund i Gaza

När gruppen anlände till Ben Gurion-flygplatsen i söndags blev dock två personer bryskt kvarhållna i passkontrollen. 

– Båda har muslimskklingande namn, kan man väl säga. Alla med helsvenska namn fick passera direkt. Den ena av dem som hölls kvar släpptes efter ett par timmar medan den andra, som har sina rötter i Gaza, fortfarande är kvar i förvar, säger Monica Fundin Pourshahidi, politisk sekreterare hos Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Lena Lönnqvist, från Socialdemokrater för tro och solidaritet i Dalarna, är reseledare för gruppen. Hon har skött kontakterna med de israeliska myndigheterna sedan gripandet, men har inte fått prata med den kvarhållna kvinnan.

– De har tagit ifrån henne allting, mobil och alla tillhörigheter. Jag får inte ringa till henne, säger Lönnqvist.

Kvinnan förhördes under några timmar och har sedan dess suttit i förvar.  

Skickas hem i morgon?

Socialdemokrater för tro och solidaritet vet inte exakt var den kvarhållna kvinnan hålls just nu, bara att det är i närheten av flygplatsen. Studiebesöket är planerat att pågå under hela veckan, men enligt den information man fått kan den kvarhållna svenskan komma att skickas tillbaka till Sverige någon gång under morgondagen.

Från gruppen försökte man övertyga de israeliska myndigheterna om att låta kvinnan resa hem med första plan till Sverige, men detta nekades. Förklaringen som gavs var att hon måste skickas med ett direktflyg och något sådant går inte förrän på tisdagen.

– Det är oacceptabelt för oss att Israel kan behandla en svensk medborgare så här. Hon har inte gjort något fel, säger Lena Lönnqvist.

UD: "Tyvärr sånt som händer"

Aftonbladet har varit i kontakt med UD. Där har man i nuläget ingen ytterligare information om det inträffade.

– Det här är sådant som tyvärr händer ibland. Det är Israel som bestämmer vilka som får resa in i Israel och det är ingenting vi kan göra någonting åt, säger Karin Nylund på UD:s pressjour och hänvisar till UD:s skriftliga information om resor till Israel.