Donald Trump vann i Nevada

Publicerad 2016-02-24

”Nu ligger vägen mot nomineringen öppen”

NEW YORK. Donald Trump bara vinner och vinner och vinner...

Han bärgade sin tredje raka seger i Nevada i natt – och fick för första gången stöd av över 40 procent av väljarna.

– Vi behöver kanske inte ens två månader till för att säkra nomineringen, jublade den 69-årige fastighetsmiljardären under ett exalterat segertal i Las Vegas under morgonen.

Opinionsmätningarna har länge indikerat att Donald Trump skulle vinna stort i gamblingmeckat i öknen – och det bekräftades så snart vallokalerna i Las Vegas, Reno och de andra städerna i Nevada stängde i morse, svensk tid.

Men inte nog med att det omedelbart visade sig att den spektakuläre fastighetsmiljardären vunnit.

Första gången över 40 procent

Han fick fick för första gången stöd av mer än 40 procent av väljarna – 44, närmare bestämt.

Det är ett hårt slag för företrädarna för det etablissemang som i veckor spunnit teorier om att Trumps stöd har ett tak på 30-35 procent.

– Experterna försöker få det till att de andra kandidaternas sammanlagda väljarstöd är större än mitt och när de andra hoppar av tror de att en enda rival kan slå mig. Men de glömmer att jag får väldigt många av de röster som blir över. De förstår inte, påpekade segraren också under segertalet på kasinot Treasure Island i Las Vegas i morse.

Ted Cruz hade en riktigt tung kväll. Han hoppades kunna utmana ”front runnern” genom att apellera till de många kristna högerväljarna i Nevadas glesbygd men Texassenatorn fick inte ens hälften så bra siffror som ”The Donald” och slutade trea.

Trumps anklagelser om att Cruz är en patologisk lögnare tycks ha fått fäste...

”Två fantastiska månader”

Marco Rubio säkrade alltså ytterligare en andraplats och framstår allt tydligare som Trumps främste utmanare, men hans siffror imponerade inte heller och prognosen inför nästa veckas ”Super Tuesday” är påfallande mörk för just honom.

Kort sagt:

Vägen mot nomineringen ligger öppen för Donald Trump nu.

– Vi har två fantastiska månader framför oss, men vi kanske inte behöver två månader för att säkra nomineringen. Amerikanska folket är med mig, konstaterade han under segertalet innan han återigen underströk att han ska bygga en mur vid gränsen mot Mexiko och stärka medborgarnas rätt att bära vapen.

Sedan utlovade ”The Donald” för en gångs skull en lång segernatt också.

– Las Vegas är en underbar plats och nu ska vi verkligen fira länge, sa han.

Men redan i morgon fortsätter kampanjen med nya valmöten och sedan planerar han, i en oerhört aggressiv offensiv, 25 stora valmöten på 21 dagar.

Det republikanska primärvalets ledargestalt går helt enkelt på knock nu.