Han är deras pappa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-29

Josef Fritzl

DNA-prov bevisar att Josef Fritzl är far till de barn som år efter år har hållits instängda i hans källare, det meddelade polisen under tisdagens presskonferens.

En kartläggning av mannens bakgrund visar också att grannar och anhöriga haft anledning att ifrågasätta den oskyldiga fasaden.

Inför ett enormt pressuppbåd berättade polisen om den senaste utvecklingen i det omskakande dramat.

Josef Fritzls är pappa till sina egna sex barnbarn. Det ska dna-proven nu ha visat, berättade polisen.

Enligt polischefen Franz Polzer står det också klart att alla barnen har fötts i den fängelseliknande källaren.

Det är dock oklart exakt hur gamla de tre barn som har suttit inlåsta är, men polisen tror att de är 18, 19 och fem år.

Polisen arbetar nu med att kartlägga hur livet för fångarna sett ut under de 24 år de har suttit inspärrade, samt hur Josef Fritzl har gått tillväga för att bevara sin hemlighet. Man utesluter inte möjligheten att han kan ha fått hjälp av någon utanför familjen.

Kan ha begått fler brott

– Vi kommer nu att följa upp möjligheterna att Josef Fritzl kan ha haft ytterligare liknande gömställen, men inte mycket tyder på det just nu, säger polischefen.

Grannar har beskrivit hur de uppfattat honom som en vänlig familjefar. Men redan på 60-talet var den nu 73-årige Josef Fritzl känd, dömd och straffad för sexbrott. Han misstänktes också för mordbrand, och polisen befarar nu att han kan ha gjort sig skyldig till fler brott som inte har uppklarats.

Polisen efterlyser därför uppgifter från allmänheten och har upprättat ett telefonnummer dit man kan ringa om man har upplysningar om Fritzl.

Reaktionen från polis och åklagare är densamma som i hela Europa: Man är chockade över hur det här har kunnat hända och hur Josef Fritzl har lyckats att undvika att hamna i myndigheternas nät tidigare.

Fritzl häktades på tisdagen. Under förhandlingarna ska han ha vägrat att uttala sig. Enligt åklagaren ska han inte ha utnyttjat sin lagliga rätt att överklaga beslutet.

Får expertvård

Två läkare fanns på plats under presskonferensen. De berättar att familjen nu tas omhand av en stor expertgrupp.

– Det är vår högsta prioritet att de tas om hand på bästa sätt och får proffessionell vård, säger doktor Berthold Kepplinger, som har huvudansvaret för traumateamet.

Han säger sig vara förvånad och glad över hur väl de två syskongrupperna har knutit an sedan de återförenades i söndags.

Fem av de sex överlevande barnen mår förhållandevis bra. Den svårt sjuka dottern Kerstins tillstånd beskrivs som oförändrat kritiskt men stabilt.

– Hon får dropp och antibiotika, säger Berthold Kepplinger.

De barn som har suttit inspärrade är inte österrikiska medborgare eftersom de aldrig har funnits med i några register.

”Visste inget”

På frågan om frun verkligen har varit ovetande om fångarna i källaren säger polisen att man inte har funnit något som tyder på att hon skulle känna till det.

Josef Fritzl ska ha haft elektroniska lås på ingången till källaren och ingen annan har kunnat gå ner där.

Vid de tillfällen han har åkt på semester har han troligtvis köpt stora mängder mat så att fångarna ska klara sig tills han är tillbaka, enligt polisen.

Enligt aftonbladet.ses utsände på plats Robert Triches är det en mycket allvarstyngd presskonferens, med över 200 journalister från hela europa på plats.

Följ ämnen i artikeln