Explosionsartad ökning av digitala vårdbesök

Johannes Cleris/TT

Publicerad 2018-12-17

Antalet digitala vårdbesök via olika appar ökar explosionsartat i Sverige. Arkivbild.

Användandet av digitala vårdbesök i appar som Kry, Min Doktor och Doktor.se har ökat explosionsartat under 2018. Notan för skattebetalarna beräknas landa på över en kvarts miljard kronor, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

– Utvecklingen är problematisk eftersom att de här besöken inte avlastar den ordinarie sjukvården, säger Elin Karlsson, ledamot i Läkarförbundets styrelse, till SVT.

Förra året gjordes drygt 200 000 digitala vårdbesök. Enligt SVT:s uträkning – som är baserad på årets första tio månader – kommer summan för 2018 att bli över 550 000.

Läkare är sjukvårdens dyraste resurs, och den vanliga vården bygger på att patienter först träffar en sjuksköterska. Men i de flesta vårdapparna får patienterna träffa en läkare direkt, vilket Läkarförbundet anser är slöseri med skattepengar.

– Vi har en gemensam säck med pengar som ska räcka till all sjukvård som bedrivs i Sverige. Med den här utvecklingen riskerar vi att hamna i en situation där de mest sjuka patienterna får sämre tillgång till vård, säger Elin Karlsson.

Nasim Farrokhnia, forsknings- och utbildningschef på Kry, medger att de digitala vårdbesöken kan vässas för att undvika slöseri med skattemedel.

– Vi ger våra patienter vägledande frågor och svar inför varje läkarbesök, men de är inte tillräckligt vassa. Vi ska se över och utveckla möjligheterna att hänvisa patienten till rätt vårdnivå framöver, säger hon till SVT.

Följ ämnen i artikeln