Stor terrorinsats i Västsverige i natt – en anhållen

Publicerad 2018-12-13

En person har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse till terroristbrott, och flera har tagits in till förhör.

Det finns internationella kopplingar.

– Det pågår ett intensivt utredningsarbete, säger Gabriel Wernstedt vid Säpo.

En större polisinsats i Göteborgsområdet genomfördes under natten och den tidiga torsdagsmorgonen.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska polisen ha gått upp i stabsläge och mobiliserat personal från hela regionen, bland annat personal med förstärkningsvapen.

En person gripen och anhållen

Säkerhetspolisen meddelar på förmiddagen att en person har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott. Personen är även misstänkt för grovt vapenbrott.

– Det är ett intensivt arbete med utredningen, i form av en omfattande förundersökning som nu har startats. Beroende på vad den förundersökningen visar så får vi se om det kan bli aktuellt med fler gripanden, men det är inte aktuellt i nuläget, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Flera andra personer har hämtats till förhör. Säpo har tillsammans med polisen gjort tillslag på flera platser i västra Sverige.

En av kommunerna är Lilla Edet, skriver kommunen på sin hemsida.

Ingen koppling till Strasbourg

Det finns internationella kopplingar i utredningen, uppger Säkerhetspolisen.

– Vilka länder det handlar om kan vi inte gå in på i nuläget, med hänvisning till förundersökningssekretess.

Att ni gör tillslaget just nu, har det något att göra med händelsen i Frankrike?

– Den insatsen som vi genomförde i västra Sverige har i nuläget inga kända kopplingar till den här händelsen i Strasbourg, säger Gabriel Wernstedt vid Säpo.

Oklart vilken terrorism

Säkerhetspolisen vill inte uppge om det rör sig om misstänkt terrorbrott med islamistiska förtecken, eller någon annan form av terrorism.

Insatsen gjordes efter ett intensivt och omfattande underrättelsearbete, uppger Säkerhetspolisen. Nationella operativa avdelningen ledde arbetet under natten.

Det är Säkerhetspolisen som bedriver förundersökningen och anhållandet skedde av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.