Virus härjar på svenskhotell på Cypern: ”Vi vill bara åka hem”

avJosefin Silverberg

Småbarnsfamiljen semesterresa förvandlades till en mardröm.

Ett virus som härjar på svenskhotellet Atlantica Sungarden i Ayia Napa på Cypern har orsakat blåsor på Elvin, 10 månader.

Nu ligger han på sjukhus och föräldrarna försöker få i honom vätska.

– Hade vi fått veta om det här innan hade vi inte åkt, säger Elvins pappa Henrik Risberg.

Foto: Privat.
Elvin,10 månader, blev inlagd på sjukhus efter höstblåsorna han fick på hotellet i Ayia Napa, Cypern. Föräldrarna Henrik Risberg och Camilla Svanbro är kritiska till hur TUI agerat.

Tio månader gamla Elvin befinner sig på sjukhus på Cypern. Han är uttorkad. Eftersom hans hals svullnat upp av de utslag han fått har han svårt att få i sig tillräckligt mycket med vatten.

– Det sväller upp i halsen så han vill inte dricka. Han är uttorkad men inte extremt, vi försöker få i honom vätska, säger pappan Henrik Risberg till Aftonbladet.

Det var först när Elvin började få utslag som han och Elvins mamma Camilla Svanbro förstod att det härjade ett virus på Atlantica Sungarden i den cypriotiska semesterorten Ayia Napa. På en anslagstavla läste de en lapp på engelska som resebolaget TUI satt upp. Där stod det att ett fåtal personer drabbats av hand- fot- och munsjuka, eller höstblåsor som det också kallas. Viruset drabbar främst barn under tio år och smittar via kroppskontakt.

Smittades via kontakt med andra barn

Henrik misstänker att Elvin fått det genom kontakt med andra barn i hotellets pool.

– Vi var i kontakt med ett annat svenskt par och deras dotter hade mycket värre utslag än vår son. De i sin tur hade sett en flicka vid poolen som hade såna här utslag, säger han.

Familjen Risberg-Svanbro från Vännäs har fått okej från läkaren att resa hem till Sverige måndagkväll som planerat. Det som de är mest kritiska mot är att hotellet och resebolaget enligt dom inte varit tydliga med att smittan fanns på hotellet.

– Det som gör mig mest förbannad är att de vet om det och säger att de gör allt de kan. Men när smittan redan där kan man ju meddela de som har jättesmå barn. Då hade vi kunnat välja om vi ville åka och utsätta oss för det här, säger Henrik.

Får inga pengar tillbaka av TUI

De ska försöka reklamera resan när de kommer hem igen. Men via researrangören TUI kommer de inte få någon ersättning meddelar Eric Carlsson, på TUI:s pressjour.

– Vi som researrangör ger ingen ersättning enligt paketreselagen när det gäller sjukdomsfall och så vidare, då är det reseförsäkringen som gäller, säger Eric Carlsson.

TUI:s policy är att inte informera resenärer i förväg om det inte rör sig om en större epidemi som härjar på resmålet.

– Det är väldigt tråkigt för de familjer som drabbats. Våra rutiner är att vi informerar först vid en större epidemi. Rör det sig om några enstaka fall så går vi inte ut med någon förhandsinformation till våra kunder innan resan, säger Eric Carlsson.

Ingen förhandsinformation ges när få har drabbats

Han berättar att ger information till drabbade familjer på plats, ställer i ordning platser där man kan tvätta händerna och i allmänhet försöker förebygga att fler barn smittas. Det ska inte vara några fler hotell på Cypern än just Atlantica Sungarden som drabbats enligt TUI.

– Vi har varit i kontakt med åtminstone en familj på Atlantica Sungarden där barnet fått blåsor. Så vitt jag vet är det bara det här hotellet och än så länge vi är trygga i att det är i väldigt liten skala – därför går vi inte ut med information innan avresa.

Aftonbladet har varit i kontakt med ytterligare två drabbade familjer. En av dem är nu tillbaka i Sverige men deras ettåriga dotter är fortfarande sjuk av de höstblåsor hon fick på hotellet.

– Jag vill inte att folk ska tro att det bara handlar om ett enstaka fall. Vår dotter är fotfarande sjuk och äter jättedåligt, säger flickans mamma Oigina Slioa till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cypern

Ayia Napa