Vad ska vi med Holland till?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ibland måste man kicksparka in öppna dörrar, säga det som redan sagts och se till att dörrdjäveln verkligen ställer sig på vid gavel. Ta folk i nacken och släpa in dem i det där rummet. För oj då, därinne stod visst en alarmklocka och ringde och trots att den har tjutit där i ett gäng år nu, så går alla runt och håller för öronen.

”Lalala, fint väder vi har i dag, underbart varmt, vad härligt, man behöver ju inte ha jacka fastän det är oktober. Så skönt!”

Jo tjena. Jätteskönt.

Du vet det, jag vet det. Att vi lever så långt över våra tillgångar att det är ett skämt. Att fortsätter vi att konsumera i den här takten så behöver vi inte ett jordklot, vi behöver fem.

Ibland ojar vi oss kanske över indierna eller kineserna ”huga huga, hur ska det gå när de skaffar bil all-ihop”, men sen går vi ner i garaget, sätter oss i bilen och tänker att det där får väl nån annan ta tag i.

Vi tänker att okej, det är lite läskigt med de där ökade antalet stormar, vi ryggar till framför teven när vi ser människor på flykt undan översvämningar och skogsbränder, och nånstans i bakhuvet ligger det vi vet och gnager: koldioxidutsläpp, temperaturökningar, glaciärer som smälter, havsnivåer som stiger (hejdå mitt andra hemland Holland), döende korallrev, brist på färskt vatten…

Men vad fan, jag tar stadsjeepen. Det känns fräscht.

Trots all vår kunskap så lyssnar vi på gnällspikar från typ Viksjö som bölar över trängselavgifter. Herregud, sluta nöta bilsäte och ta tåget! Vi håller inte ens för öronen när flygindustrilobbyisterna klagar över förslaget om flygskatt, trots att flyget i dag är befriat från både moms, energi- och koldioxidskatt. Trots att du orsakar 50 gånger mer utsläpp om du tar flyget till Göteborg än om du tar tåget.

Eller så är du en av dem som tänker att hjälp, det här är för stort för mig, jag kan inget göra.

Ledsen, men det där är skitsnack. Och det vet du. Det finns massor du kan göra.

Börja med att se dokumentärfilmerna En obekväm sanning och The Planet (båda går på bio i stan nu). Sen är det nog dags att du börjar lyssna på den där envetna alarmklockan. På riktigt.

Jennie Dielemans

Följ ämnen i artikeln