När jag var 19 skulle jag dö

Jag kommer aldrig glömma hur det kändes. Det där enorma trycket, känslan av att snart, snart sprängs jag inifrån. Det pressade mot revbenen, jag kippade efter luft och så den satans smärtan som bara ökade i styrka och jag vet att jag tänkte att jaha, det var det. Jag har en alien i lungan. Hejdå. Nu dör jag.

Det var förstås ingen alien. Utan blodproppar. Tack vare en vaken läkarpraktikant som just hade läst att p-piller kunde ge unga tjejer blodpropp, blev det ingen kyrkogård för mig, utan en intensivvårdsavdelning där jag låg och stirrade på mitt EKG i tre veckor.

”Du ska vara glad att du överlevde” sa läkarna.

”Jo tack” sa jag.

Det där är länge sen, 15 år har gått, och nästan ingenting har hänt. Pillret jag knaprade då, Desolett, finns tillsammans med likvärdiga märken fortfarande på marknaden. Nu i helgen kunde vi läsa att ytterligare en ung tjej hade drabbats av blodpropp, denna gång i hjärnan, till följd av p-piller. Och tidigare i år visade Aftonbladets artikelserie att det hade 653 andra kvinnor också gjort. Dess-utom: 48 döda. AB tog även upp allt det där andra som vi brudar redan vet: Var tredje kvinna mår dåligt av sina p-piller. De ger oss depressioner, humörsvängningar, övervikt och minskad sexlust (det sistnämnda är lite kul i sig, ät p-piller – sluta ha sex).

Å ändå låter det likadant nu som då. Barnmorskor kallar det skrämselpropaganda och säger ”men risken för proppar är ännu större om du blir gravid”. Nehä. Ja, men då så. Då fortsätter tjejerna ta ansvar för de oönskade graviditeterna, riskera sina kroppar för det är liksom smällar man får ta.

Då, 1991, sa man att den här diskussionen kommer inte ens att finnas om fem år, för då kommer det manliga p-pillret på bred front. Ja tjena. Hur många gånger har vi hört den?

Let´s face it – även om det bedrivs forskning, så är det i en icke-prioriterad pytteskala. Nyligen läste jag att eftersom dessa preventivmedel inte räknas som botande mediciner, utan ges till friska personer, ställer det extra höga krav på säkerhet och minimala biverkningar.

Jo, det var ju just det. Och brudarnas piller?

Följ ämnen i artikeln