De måste sova – innan barn-tv ens har börjat

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-02

Patienter får sömnmedicin redan klockan 18

”RENA 1800-TALET” Medicinutdelningarna har dragits ner från tre till två. Vilket har fört med sig att de äldre åker i säng innan barn-tv ens har startat. Nu skyller alla inblandade på varandra. (Personen på bilden har inget samband med artikeln.)

Birgitta, 70, tvingas ta sin sömnmedicin klockan 18.

Orsaken – kommunen har bollat tillbaka ansvaret för medicinutdelning till landstinget.

Och nu skyller alla på alla.

– Det är rena 1800-talet och går ut över de äldsta och svagaste, säger Anna Rosén, chef för patientens hemtjänstföretag.

Niels Andreasen, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

På Sollentuna kommuns hemsida kan invånarna läsa vilka områden som ska säkerställa god kvalitet på omsorgen: Kontinuitet, trygghet, självbestämmande och integritet.

Men 1 september valde kommunen att inte längre ansvara för medicinutdelningen. Hemtjänsten som tidigare, i samråd med distrikssköterskan, haft uppgiften har förbjudits hantera medicin.

I stället har landstinget, medicinsk huvudman, hyrt in ett företag som åker hem till de gamla efter kontorstid när distrikssköterskan inte arbetar.

”Får all medicin i klump”

För Birgitta, 70, har det vänt upp och ner på en redan svår vardag.

– Vår mamma fick tidigare medicin av hemtjänsten tre gånger om dagen. Klockan 6, 18 och sedan sömnmedicin vid 21. Nu får hon all kvällsmedicin i en klump klockan 18. Det är ohållbart, säger dottern Sara Hallén.

Mamman, som lider av demens, har som följd vaknat mitt i natten, blivit rädd och ängsligt börjat ringa runt till anhöriga.

– Beslutet måste vara taget av personer utan verklighetsförankring. Och ingen kan svara på hur detta ska lösas, säger dottern.

Tvingas spara

Anna Rosén är chef för Camillas hemtjänst och service som tidigare delat ut patientens medicin.

– När jag ifrågasatte omläggningen från tre till två medicineringar antydde vårdcentralen sparkrav. Särskilt för de svårast sjuka med till exempel Parkinson är klockslaget väldigt viktigt. De berörda är människor som behöver kontinuitet, inte fler nya ansikten som kommer och går i deras hem.

Under 20 år inom hemtjänsten är detta det sämsta beslut som tagits, menar hon.

– Om orsaken varit problem hos vissa hemtjänstföretag hade det varit bättre att ge dem en kort utbildning än att experimentera med de gamla så här.

Rickard Ljunggren är VD för PR Vård som fått medicinuppdraget, men känner inte igen beskrivningen.

– Det låter spontant inte bra. Patienterna ska ha medicin efter behov och livsstil.

Han menar att kommuner och landsting brister i sin samverkan.

– När kommunerna plötsligt säger "nu gör vi inte de här uppgifterna längre" utan vill ha mer pengar, då faller hemsjukvården mellan stolarna. Vattentäta skott gör alla alla håller på sitt och sin budget trots skyldigheten att samverka. Det är bra att det blir belyst.

”Fullständigt oacceptabelt”

Enligt Magnus Widén, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Sollentuna kommun, handlar det inte om ekonomi.

– Det finns inga pengar inblandade. Det handlar om patientsäkerhet och i andra hand är det en personalsäkerhetsfråga. Vi har uppmärksammat ett antal avvikelser där den som haft ansvar, disktiktssköterskan, inte skött uppföljningen.

Även han ifrågasätter sömnmedicinering klockan 18.

– Fullständigt oacceptabelt, säger han och lägger ansvaret på landstinget.

Som hänvisar till kommunen.

– Konsekvensen för patienterna är att fler olika personer åker hem till dem. Jag kan bara konstatera att det blir så här när kommunerna tar beslut om delegeringsstopp. I dagsläget är det Sollentuna, Sigtuna, Upplands Bro, Sundbyberg och Värmdö kommun, säger Peter Lundqvist, enhetschef för enheten allmänmedicin på Hälso- och sjukvårdårdsnämndens förvaltning.

”Husläkarna avgör”

Inte heller han kan förklara varför Birgitta, 70, måste sova klockan 18.

– Det finns ingen gräns för det inhyrda företagets uppdrag. De ska göra det antal besök som behövs. Husläkarmottagningarna avgör det.

För Birgittas dotter Sara återstår att gissa.

– Det låter som att det finns en dold kostnadsfråga bakom beslutet, men det skulle ingen erkänna för mig.

Familjen har nu fyllt på med privata vårdtimmar för att mamman ska slippa lida i onödan.

– Men de som saknar den möjligheten måste tydligen somna klockan sex.

”Vem kan sova 12 timmar?”

Demensläkaren Niels Andreasen, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, varnar för övermedicinering som följd.

– Man kan inte ha strömbrytare på patienten, släcka dem från 18 till 6. Vem kan sova 12 timmar? Det föder bara nya problem.