Tre av fyra regioner vägrar listningsstopp

TT

Publicerad 2019-03-06

De flesta av Sveriges regioner säger nej till listningsstopp. Arkivbild.

Trots att lagen tillåter tillfälliga listningsstopp på vårdcentraler så säger 15 av landets 21 regioner nej, med hänvisning till hälso- och sjukvårdslagens paragraf om valfrihet, rapporterar Dagens Medicin.

I Gävle har den populäraste vårdcentralen byggts ut tre gånger och lika många gånger har verksamheten fått nej från politikerna till att begränsa antalet listade patienter. Enligt verksamhetschef Ing-Marie Ekström går det inte att utvidga mer och det ansträngda läget återspeglas i årets patientenkät.

– Vi har aldrig fått så mycket negativa kommentarer om att det inte går att få tider, säger Ing-Marie Ekström till Dagens Medicin.

Även i region Västernorrland har möjligheten till tillfälliga stopp tagits bort. Men det är ingen enkel fråga, enligt verksamhetschefen för Vårdval Västernorrland.

– Vi har lagstiftningen å ena sidan, å andra sidan har vi verksamhetens behov, säger Gun-Britt Milioris.

De sex regioner som tillåter tillfälliga stopp för patienter att lista sig låter i stället arbetsmiljölagstiftning och patientsäkerhet stå över kravet på valfrihet. Enligt Socialstyrelsens jurist Anders Kring så är det en tolkningsfråga för regionerna.

– Men de måste behandla alla utförare lika, säger han.

Följ ämnen i artikeln