Här är grupperna som förhandlar med FI

Publicerad 2014-05-21

22 procent säger att de kan tänka sig rösta på Feministiskt initiativ i EU-valet.

Partiet sitter just nu i förhandlingar med två grupper i EU-parlamentet.

– Vi är väldigt välkomna i bägge grupperna, säger Gudrun Schyman till Aftonbladet.

I Europaparlamentet finns i dag sju politiska grupper som samlar politiker från de olika EU-länderna med utgångspunkt i politisk tillhörighet. Utöver dessa finns 27 grupplösa politiker, som främst tillhör högerextrema partier som ungerska Jobbik och brittiska BNP.Nu går Feministiskt initiativ ut med vilka grupper som partiet överväger att ingå i, om partiet kommer in i EU-parlamentet.

"Är lite bråttom"

FI sitter just nu i förhandlingar med gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster, GUE/NGL, där Vänsterpartiet ingår, samt med gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA) där Miljöpartiets och Piratpartiets ledamöter sitter.

– Det är de grupperna som står oss närmast i de politiska frågorna över huvudtaget, när det gäller mänskliga rättigheter, säger FI-ledaren Gudrun Schyman till Aftonbladet.

Vilken av de två grupperna valet faller på, beror på vilka villkor som grupperna sätter för att få vara med.

– Vi är väldigt välkomna i bägge grupperna. Vi håller på och undersöker det här och vi får diskutera vad de har för regler och vad man kan tillskansa sig för frihetsgrader.

Partiet har en person som just nu jobbar med förhandlingarna.

– Sedan får vi åka ned efter valet. Det är lite bråttom, säger Schyman.

Var fjärde kvinna

På uppdrag av FI har Sifo genomfört en opinionsundersökning som redovisades i går. 1 000 personer fick mellan 12-15 maj svara på frågorna: "Kan du tänka dig rösta på FI i riksdagsvalet eller kan du inte det?" samt "Kan du tänka dig rösta på FI i EU-parlamentsvalet eller kan du inte det?".

På båda frågorna svarade 22 procent att de kunde tänka sig rösta på FI – var fjärde kvinna och var femte man.

Dessutom svarade 56 procent att det vore bra om FI kommer in i riksdagen.

– Det är väldigt glädjande, absolut. Det är samma frågor som vi ställde inför förra valet och vi ser att det stiger hela tiden. Det är vad vi ser i de vanliga opinionsundersökningarna också, så det går bra, det här, säger Gudrun Schyman.

Följ ämnen i artikeln