MP skakat efter flyktingbeslut

Publicerad 2015-11-25

Miljöpartiet är just nu ett parti som skakar i sina grundvalar.

Inför gårdagens flyktingbeslut uppges riksdagsgruppen ha varit så splittrad – att beslutet togs med bara en rösts majoritet.

– Det har varit mycket stark kritik inom gruppen, säger en källa.

Kritiken inifrån Miljöpartiet kom omedelbart efter att regeringen presenterade sin nya flyktingpolitik i går.

Åsa Romson själv var så tagen av stunden att hon knappt kunde hålla tårarna tillbaka när hon presenterade förslaget.

Och när det andra språkröret Gustav Fridolin pratade i SVT:s "Aktuellt" några timmar senare var han nästan lika medtagen.

En rösts majoritet

I dag har flera uppgifter läckt ut om beredningsarbetet inom Miljöpartiet som ledde fram till beslutet.

Enligt Dagens Industri och Ekot tog Miljöpartiets riksdagsgrupp beslutet med mycket knapp marginal. DI uppger att det handlade om bara en röst och att riksdagsgruppen gick på Socialdemokraternas linje först efter att dessa gått med på att undanta barnfamiljer som redan är i Sverige från de nya reglerna.

Enligt tidningen ska en extra ledamot ha kallats in för att avgöra omröstningen - vilket dementeras av Jonas Eriksson (M), gruppledare i riksdagen.

– Vi kallar alla riksdagsledamöter på samma sätt och de har alla samma förutsättningar, säger han.

"Stark kritik"

Aftonbladet källor bekräftar att diskussionerna i riksdagsgruppen varit turbulenta.

– Det har varit stark kritik och det är ingen tillfällighet att ungdomsförbundet är så väldigt kritiskt, säger en källa.

Samtidigt har riksdagsgruppen dragits med tekniska problem - som lett till att ledamöter haft svårt att lägga sina röster.

– Det har varit mycket trassel på de här telefonmötena och det var en del som inte kunde koppla in sig för att rösta, säger en källa.

"Många väldigt ledsna"

Flera högt upp i den miljöpartistiska partihierarkin uppger att partiet är skakat men att många ändå kommit fram till att "alternativet till att inte godkänna förslaget var sämre".

– Det här är skitbesvärligt för oss alla. Men för att kunna påverka framöver så har fördelarna vägt upp nackdelarna för majoriteten av oss i riksdagsgruppen. Sedan finns det de som fortfarande är väldigt ledsna och besvikna och de har gett uttryck för det, säger en källa.

En annan källa med insyn uppger att beslutet skakar om bilden många miljöpartister har haft om partiet fram tills nu.

– Det är många som är väldigt ledsna över det här och som inte villa göra det. Det förstår vem som helst att det här går emot den gröna idén om solidaritet. Det var ett tufft beslut som ingen var nöjd med. Men det togs ändå.