”Det finns ingen tyst diplomati”

Uppdaterad 2012-05-20 | Publicerad 2012-05-19

ASMARA/STOCKHOLM. Sverige och Eritrea har slutat förhandla om den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Enligt landets president Isaias Afwerki pågår ingen tyst diplomati.

– I dag talar vi inte med svenskarna över huvudtaget, säger han i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Kontakten mellan länderna har upphört. Den tysta diplomati utrikesminister Carl Bildt har hävdat finns mellan Sverige och Eritrea existerar inte, och har inte gjort på många år. Vare sig aktiv eller hemlig.

Det säger Eritreas president Isaias Afwerki till Aftonbladet under en intervju i landets huvudstad Asmara.

Vad pratar representanter från Sverige och Eritrea om när de träffas?

– Ingenting, i dag talar vi inte med svenskarna över huvudtaget.

– Den långa historiken av partnerskap med Sverige har tyvärr förstörts av vissa intressegrupper. Vi önskar att vår relation kan återgå till det normala. Men inte på det sätt som det har varit de senaste åren. Vi behöver inte Sverige, men vi har gärna en normal relation.

Sveriges regering menar att det pågår en tyst diplomati mellan länderna?

– Det gör det inte.

Okänt hur han mår

I dag vet ingen av Dawit Isaaks anhöriga eller närstående var han är eller hur han mår.

Det har länge funnits ett rykte om att han är död. En fråga presidenten inte vill svara på.

– Det är en fråga som ställs varje gång en svensk journalist kommer hit och som blåses upp till enorma proportioner. Det förtjänar inte längre mitt svar. Om Sveriges regering vill göra detta till en stor fråga kan vi bara säga att vi har annat att göra.

”Det är som ett schackspel”

Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit Isaak, säger att diktatorns uttalande är en dimridå – för att positionera sig själv.

– Han är tvungen för att hålla skenet uppe gentemot de eritreaner i exil som finns runt om i världen, han vet att det kommer översättas och läsas. Det är som ett schackspel och han gör olika drag.

Tror du inte att det är så dött som han påstår?

– Nej, det tror jag inte. Den svenske ambassadören, som är för Eritrea, är där nere emellanåt. Så då är de diplomatiska förbindelserna, som presidenten försöker säga, inte brutna. Och finns det väl diplomatiska förbindelser så måste det finnas en agenda att jobba efter.

Aftonbladet har förgäves sökt utrikesminister Carl Bildt för en kommentar.

Regeringens uttalanden om fallet Dawit Isaak

– Nu är det ju tyvärr så att det finns väldigt mycket vi gör som vi inte kan tala om. (Angående folks reaktioner på att Sverige inte lyckats göra tillräckligt för att få Dawit fri.)

– Den svenska regeringen anser att Dawit omedelbart bör friges. (Bildts uttalande när Dawit suttit tio år i fängelse. Ministern fick hård kritik för att uttalandet som ansågs för svagt och fegt).

– Det är ju framför allt i början man kan göra saker, och då hade vi en annan regering. (Angående vad regeringen kunde ha gjort annorlunda.)