Han smugglar in leksaker i Syrien

Uppdaterad 2016-09-28 | Publicerad 2016-09-27

Rami Adham flydde från Syrien till Finland.

Nu smugglar han leksaker tillbaka till sitt hemland för att hjälpa drabbade barn.

– Barnen där har förlorat sin barndom, säger han till NBC News.

Rami Adham, 44, är född i Syrien men växte upp i Helsingfors där han nu bor med sin fru och deras sex barn. Och det var när inbördeskriget bröt ut i Syrien för fem år sedan som han bestämde sig för att hjälpa sitt gamla hemland. Han hade först tänkt ta dit mat och första hjälpen-kit men hans dotter Yasmeen, 3, hade en annan plan. Hon sa ”jag har leksaker, jag kan ge dig några” och sedan började hon hämta dockor från sitt rum.

”Barnen har förlorat sin barndom”

På sin första resa, utöver mat och 50 000 kronor från sina egna sparpengar, hade han med sig en hel kasse full med Barbiedockor och en väska proppad med gosedjur – allt donerat av hans egna barn. När barnen i flyktinglägret fick syn på leksakerna vidgades deras ögon.

– Barnen där har förlorat sin barndom. Och inte bara ett år – vi är inne på sjätte året nu och det verkar som att alla har glömt dem, säger Rami till NBC.

Undvikit bomber och krypskyttar för att ta sig in

Sedan den första resan har Rami rest tillbaka till Syrien nästan trettio gånger. Han har smitit in genom gränskontroller och vandrat många mil med tung packning medan han undvikit bomber och krypskyttar. I dag har Ramis projekt växt till en finsk-syrisk förening som samlar in leksaker från barn runt om i Europa och har nu också byggt sin fjärde skola i syriska flyktingläger. På en crowdfundingsida har nu nästan målet på 290 000 kronor inför deras nästa resa uppnåtts. Och det är fortfarande leksakerna som utgör grunden.

– Vet du, jag har gett barn en hundralapp och de vet inte vad de ska göra med den. Men när jag gett dem en boll eller ett gosedjur så vet de tusen saker de kan hitta på. Leksakerna blir deras terapi.

Följ ämnen i artikeln